Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Εκτίμηση κινδύνων Grexit, με οικονομικές παρωπίδες βλ. Σόιμπλε


Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα:http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-08/merkel-schaeuble-differences-over-greece-approach-said-to-widen
Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Αυτό που έχει ωστόσο ενδιαφέρον, και φαίνεται πλέον να ξεκαθαρίζεται, είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται αυτή η υποτιθέμενη διαφορά απόψεων: αφορά στην εκτίμηση του κινδύνου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o κ. Σόιμπλε θεωρεί τον κίνδυνο Grexit ως “marginal” (δηλ. οριακό). Θα σας παραπέμψω σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ: http://www.defence-point.gr/news/?p=124676 ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε και κυρίως, τις απόψεις μίας μεγάλης ομάδας ίσως τεχνοκρατών τους οποίους ίσως εκπροσωπεί/αντιπροσωπεύει ο κ. Σόιμπλε…
Σύμφωνα με τον πίνακα κωδικοποίησης των κινδύνων ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως το επίπεδο κινδύνου είναι «οριακό» δηλαδή αντιστοίχως βρίσκεται στο «3» (κίτρινο χρώμα, κατά μήκος του κόκκινου βέλους).
Έτσι οι πιθανοί συνδυασμοί οι οποίοι ερμηνεύουν την άποψη περί «οριακού κινδύνου» που εξέφρασε ο κ. Σόϊμπλε είναι οι παρακάτω:
1. (A, IV):
Πιθανότητα: Μέγιστη πιθανότητα εις πλήρης βεβαιότητα πως θα συμβεί άμεσα
Σοβαρότητα: Ελάχιστη ζημιά
2. (B, III): 
Πιθανότητα: Μεγάλη πιθανότητα πως θα συμβεί
Σοβαρότητα: Μικρή ζημιά
3. (Γ, ΙΙ):
Πιθανότητα: Μεσαία πιθανότητα να συμβεί
Σοβαρότητα: Μεγάλη ζημιά
4. (Δ, Ι):
Πιθανότητα: Απίθανο να συμβεί
Σοβαρότητα: Πλήρης καταστροφή
Αν το δημοσίευμα του Bloomberg ευσταθεί, και εφόσον ο κ. Σόϊμπλε θεωρεί το επίπεδο συνολικού κινδύνου ως οριακό, τότε οι συνδυασμοί 3 και 4 θα πρέπει να αποκλειστούν, καθώς οι απόψεις του κ. Σόϊμπλε προϋποθέτουν το γεγονός του Grexit: άρα η πιθανότητα θα πρέπει να θεωρηθεί ad hoc από μεγάλη έως μέγιστη.
Άρα, ο κ. Σόϊμπλε και η ομάδα του παίζουν στους συνδυασμούς 1 ή 2. Δηλαδή θεωρούν πως η σοβαρότητα ενός Grexit θα έχει ελάχιστη έως μικρή ζημιά.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: η ομάδα Σόϊμπλε βλέπει τον κόσμο μόνο με οικονομικούς όρους και αναφέρεται μόνο στην οικονομική οριακή σοβαρότητα ενός Grexit;
Άλλους κινδύνους, πέραν των οικονομικών, έχει συνεκτιμήσει η ομάδα Σόϊμπλε; Αν όχι, τότε η εκτίμηση κινδύνου που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη ομάδα είναι ελλιπής.
Αν ναι, τότε πολύ φοβάμαι πως αρκετοί, εντός και εκτός, θα πρέπει να αρχίσουν να αναρωτιόνται για τις προθέσεις και τους στόχους της συγκεκριμένης ομάδας…
Όπως έγραφα και εδώ: http://www.defence-point.gr/news/?p=124676 μεγάλο ρόλο παίζει η συνειδητότητα του κάθε εμπλεκόμενου μέρους, ατομικά ή συλλογικά, όσο αφορά την εκτίμηση της σοβαρότητας ενός κινδύνου. Πχ. κάθε άνθρωπος, ή χώρα (ή ηγέτης) αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σοβαρότητα ενός «ατυχήματος».
Ωστόσο, ως «σοβαρότητα», θα πρέπει να συνεκτιμηθεί όχι μόνο η σοβαρότητα του ατυχήματος για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και για άλλους. Καθώς κάθε «ατύχημα» επηρεάζει πολλά εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders), όπως πχ. άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου