Πιέσεις Γερμανίας  για αποστασιοποίηση του Βελιγραδίου από Ντόντικ
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ο Μίλοραντ Ντόντικ, Πρόεδρος της Republika Srpska της Β-Ε (ΣΔΒΕ), σε ομιλία του, στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου, με θέμα τα 20 χρόνια από τη Συμφωνία του Dayton, αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα που αφορούν τη RS και τη δυναμική των σχέσεων της Μπάνια Λούκα με Βελιγράδι και Σεράγεβο.
Σύμφωνα με Σερβικές πηγές οι σχέσεις της Σερβικής Κυβέρνησης με τον εκτιμώμενο ως εθνικιστή ηγέτη της RS θα βρεθούν σύντομα στο στόχαστρο της κριτικής των Βρυξελλών και η αποστασιοποίηση του Βελιγραδίου από τον Ντόντικ θα ενταχθεί στα προαπαιτούμενα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Σερβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία πρόκειται να επισκεφθεί τη Σερβία στις αρχές Ιουλίου, θα ζητήσει από το Βελιγράδι να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και να κρατήσει αποστάσεις από την ΣΔΒΕ κατά τρόπο ώστε να μειωθεί η δικαιοδοσία της σερβικής οντότητας.
Επίσης, ο Ντόντικ προειδοποίησε ότι, είτε η Β-Ε θα ακολουθήσει την κατεύθυνση που όρισε η αυθεντική Συμφωνία του Ντέιτον, είτε η Σερβική οντότητα της, δηλαδή η ΣΔΒΕ, θα αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας. Δεν είμαι κάποιος που θα εμπλακεί σε μια πολιτική περιπέτεια αλλά η πρόθεση μου είναι να συνειδητοποιήσουν οι Σέρβοι (και να τους επισημανθεί) ότι έχουν δικαιώματα. Η Συμφωνία του Ντέιτον έχει υποστεί αρκετή ζημιά μέχρι σήμερα και είναι ένας από τους λόγους που είναι δύσκολο να πιστέψουμε στη βιωσιμότητα της ΒΕ, ενώ αναφερόμενος στην πιθανότητα δημοψηφίσματος στην ΣΔΒΕ για αποχώρηση από την ΒΕ, επεσήμανε ότι, από τους Σέρβους της ΒΕ έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να διοργανώσουν δημοψήφισμα αλλά θα πολεμήσουν γι’αυτό. Το δημοψήφισμα είναι το δικαίωμα που έχει ξεκάθαρα δοθεί σε όλα τα έθνη βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ. Όπως μπορείτε να δείτε σήμερα, σε πολλά μέρη στην Ευρώπη αυτό το δικαίωμα χρησιμοποιείται, όπως για παράδειγμα στη Σκοτία, στην Κριμαία και στην Καταλονία. Το δικαίωμα αυτό μας ανήκει και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό.
Ο Ντόντικ σημείωσε επίσης ότι, η Β-Ε θα είναι μη βιώσιμη εάν την κυβερνήσουν αλλοδαποί τρίτης κατηγορίας και κάλεσε σε διάλογο και θεσμική εναρμόνιση της Β-Ε όπως ορίζει η Συμφωνία του Ντέιτον, διαφορετικά, το 2017 η πρόταση μας θα είναι ένα δημοψήφισμα για το καθεστώς της ΣΔΒΕ.
Μετά από ανάλυση μας στο pentapostagma.gr, βλέπουμε μια διαχρονική αντιπαλότητα της ΣΔΒΕ με τον κεντρικό φορέα του επονομαζόμενου κράτους. Ο Ντόντικ βλέπει ότι οι συνθήκες ενός δημοψηφίσματος ως εργαλείο στην κατεύθυνση της αυτονομίας αποτελεί πρακτική της εποχής μας. Αυτό όμως που απότι φαίνεται ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει είναι η στήριξη του από κάποια ισχυρή δύναμη, φαίνεται όμως ότι κάτι θα έχει υπόψη του βάζοντας χρονοδιαγράμματα. Εμείς θα βλέπαμε μια στήριξη της Ρωσίας, που μέσω της ΣΔΒΕ θα ασκούσε επιρροή στην περιοχή. Η όλη βέβαια αυτή εκδοχή βάζει σε νέες παραμέτρους αστάθειας την περιοχή, ειδικά σε μια περίοδο που η ένταση Ανατολής και Δύσης είναι στο κόκκινο.