Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας βυθίζεται η Τουρκία

Η γειτονική Τουρκία εισέρχεται σε τροχιά αστάθειας.

Με βάση τα τελευταία αποτέλεσμα από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, δυο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών: Κυβέρνηση συνεργασίας ή πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα, με βάση το 99,94% των καταμετρημένων ψήφων, τα τουρκικά πολιτικά κόμματα εξασφαλίζουν τα εξής ποσοστά (Πρακτορείο Ανατολία, ώρα 01.05): Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 40,81% Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 25,01% Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 16,33% Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP): 13,06% Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, η κατανομή εδρών έχει ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 258 Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 132 Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 81 Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP): 79 Σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, αξιοσημείωτη πτωτική τάση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΑΚΡ και του CHP.

Την ίδια στιγμή το ΜΗΡ αυξάνει τα ποσοστά του και το HDP σημειώνει μια σημαντική εκλογική νίκη, ξεπερνώντας με άνεση το αντιδημοκρατικό εκλογικό όριο του 10%, το οποίο πρέπει να εξασφαλίσουν τα τουρκικά κόμματα για να εισέλθουν στην νέα βουλή. Το HDP σημειώνει ιστορική νίκη στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας όπου τα ποσοστά του συχνά ξεπερνούν το 75% των ψήφων. Οι προαναφερόμενες εξελίξεις φέρνουν στον πολιτικό ορίζοντα της Τουρκίας δυο σενάρια: Κυβέρνηση συνεργασίας ή κυβέρνηση μειοψηφίας. Κατά τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ζητούν από την ηγεσία του ΑΚΡ να μην δώσει το πράσινο φως για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΡ, Μεχμέτ Μετίνερ, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αφήσει στα υπόλοιπα κόμματα το δύσκολο έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει σύμφωνα στελέχη του ΑΚΡ, τα οποία θεωρούν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΑΚΡ-ΜΗΡ θα μπορούσε να έχει ως τερματικό σταθμό την αποκοπή των ήδη αποξενωμένων κουρδικών επαρχιών από τον εθνικό κορμό της Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές. Πάντως, μιλώντας από το βήμα του αρχηγείου του ΑΚΡ, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Από την άλλη, μια άλλη σημαντική μερίδα εντός του ΑΚΡ, δεν βιάζεται να αποκλείσει το σενάριο της συγκυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ. Σε αυτό το σημείο, μεγάλη βαρύτητα θα έχει η τελική απόφαση του Προεδρικού, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να αναλάβει το δύσκολο έργο του σχηματισμού της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του CHP, Χαλούκ Κοτς, το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να εκπληρώσει το εν λόγω εγχείρημα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, το CHP θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το ΜΗΡ και το HDP, ένα απίθανο σενάριο, καθώς το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας δεν πρόκειται να έρθει σε συνεννόηση με το κόμμα, το οποίο υποστηρίζει το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Από την πλευρά του, το ΜΗΡ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Μιλώντας τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμβούλευσε το ΑΚΡ να επιχειρήσει την σύναψη μιας συνεργασίας με το ένα ή και τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης (HDP και CHP) καθώς το δικό του κόμμα αποκλείει κάθε περίπτωση συνεργασίας. Το ΜΗΡ είναι έτοιμο να αναλάβει το καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαφορετικά, σύμφωνα με τον κ. Μπαχτσελί η Τουρκία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Την απροθυμία του να συνεργαστεί με το ΑΚΡ εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής, και ο συνπρόεδρος του HDP, Σελαχαττίν Ντεμίρτας. Εν ολίγοις οι πρώτες δηλώσεις των τουρκικών κομμάτων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είτε με βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας, η πολιτική αστάθεια και οι πρόωρες εκλογές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον πολιτικό ορίζοντα της Τουρκίας.

(πληροφορίες Νίκος Στέλγιας, ανταποκριτής εφημμερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" στη Τουρκία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου