Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Πηγές Μαξίμου: Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση στη νέα πρόταση


Πηγές Μαξίμου: Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση στη νέα πρόταση

ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες, επισημαίνουν σήμερα (10/06/2015) κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση - Μέσα θα γίνει η τριμερής συνάντηση μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (CELAC), που πραγματοποιείται την Τετάρτη και την Πέμπτη.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρουν συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:
«Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».
Μέσα στην ημέρα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ - Κανέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν.
Η συνάντηση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από την προειδοποίηση που απηύθυνε προς την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος, ότι δεν έχει πολύ χρόνο προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την οικονομική βοήθεια.
Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 η Μέρκελ επανέλαβε την επιθυμία η Ελλάδα «να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης» και τόνισε ότι «υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών κάτι που χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόοδο και ανέφερε ότι «σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά».
Απ' την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει μετά τη σύνοδο των G7 είχε ζητήσει επιτάχυνση των συνομιλιών προκειμένου Ελλάδα και πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Τσίπρας προσδοκά, όπως δήλωσε άλλωστε στην ιταλική εφημερίδα Corriere de la Sera, ότι «θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που θα συμπυκνώνει την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα και θα ορίζει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία».
Έδωσε επίσης το στίγμα των διαπραγματευτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «θα επιχειρήσουμε να κλείσουμε τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις» και έδωσε έμφαση στο ζήτημα του χρέους.
«Όλα αυτά θα έχουν νόημα στο βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, αμοιβαία αποδεκτών, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DW: Να τελειώνει το πείραμα στην ευρωζώνη με τους Έλληνες

DW: Να τελειώνει το πείραμα στην ευρωζώνη με τους Έλληνες

Απάντηση για τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αρκετά πιθανό να δώσουν ακόμα και εντός της ημέρας οι θεσμοί.
Όπως δήλωσε εχθές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς οι θεσμοί εξετάζουν «με επιμέλεια και φροντίδα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφού κυκλοφορούν διαφορετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νέων», που ελήφθησαν το πρωί της Τρίτης. Εν μέσω βεβιασμένων δημοσιευμάτων περί απόρριψης των αντιπροτάσεων της Ελλάδας από τους δανειστές, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε να ελεγχθεί το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.
Η ελληνική πρόταση
Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% (από 11%), όπως επίσης και πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από (0,6%) και 1,75% για το 2016, προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.
Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:
- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου,
- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια,
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιό της για τον ΦΠΑ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 360 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,36 δισ. το 2016.
Παράλληλα, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Μαξίμου εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση, αφού ενδέχεται να «σπρώξουν» τους δανειστές σε... υποχώρηση σχετικέ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, αν βέβαια πειστούν γι΄ αυτά.
Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, στο κείμενο προβλέπεται δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,75% του ΑΕΠ φέτος και 1,50% για το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε 0,6% φέτος και 1% το 2016, έναντι 1% φέτος και 2% το 2016 που ζητούσαν οι θεσμοί.
«Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή», υπογραμμίζουν μάλιστα από την Κουμουνδούρου.
Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως ακόμα το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί, αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.
Όπως και να έχει, «κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν δέχεται άλλες... υποσχέσεις παρά μόνο δέσμευση για οριστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου