Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ασύμμετροι μαχητές κατά χαλιφάτου… η άγνωστη μονάδα (vid)


Προσωπικό με μεγάλη πολεμική εμπειρία που ανήκει σε μία επίλεκτη, και όχι ιδιαίτερα γνωστή μονάδα που εδρεύει στο Fort Meade, αποστέλλει ο Στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ με σκοπό να μελετήσουν στο πεδίο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και να αναπτύξουν τακτικές για την αντιμετώπιση τους.
Το προσωπικό ανήκει στο Συγκρότημα Ασύμμετρου Πολέμου (AWG: Asymmetric Warfare Group), αποστολή του οποίου είναι η σε παγκόσμιο επίπεδο παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και ταχεία ανάπτυξη λύσεων επ’ ωφελεία διοικητών του Στρατού και των διακλαδικών δυνάμεων με σκοπό την επαύξηση της επιβιωσιμότητας και της μαχητικής αποτελεσματικότητας του μαχητή και την καταπολέμηση παρόντων και μελλοντικών αναδυόμενων απειλών προς υποστήριξη ενοποιημένων χερσαίων επιχειρήσεων.
Οι κύριες επιχειρησιακές λειτουργίες του AWG είναι:
>Επιχειρησιακές συμβουλές: υποστήριξη διοικητών του Στρατού και διακλαδικών δυνάμεων με την παροχή συμβουλών και την υποβοήθηση της διαδικασίας πριν την ανάπτυξη αλλά και στο θέατρο επιχειρήσεων για την επιτυχή καταπολέμηση παρόντων και μελλοντικών αναδυόμενων απειλών.
>Εντοπισμός κενών στις δυνατότητες: παροχή παρατηρήσεων και αναλύσεων επί περιφερειακών επιχειρησιακών περιβαλλόντων με σκοπό την αναγνώριση κενών στις δυνατότητες και περιγραφή πιθανών ζωνών σύρραξης σχετικών με τις μελλοντικές απαιτήσεις του Στρατού.
>Ανάπτυξη λύσεων: η ταχεία ανάπτυξη, διάδοση και μεταβίβαση άυλων και υλικών αντιμέτρων που θα δημιουργήσουν τακτικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα προς υποστήριξη ενοποιημένων χερσαίων επιχειρήσεων.
>Υποβοήθηση της ολοκλήρωσης DOTMLPF: η λειτουργία ως καταλύτης για την ανάπτυξη δυνατοτήτων του Στρατού που ενισχύουν την οργανωτική προσαρμοστικότητα, την επιβιωσιμότητα του μαχητή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται στα πεδίο δόγματος, οργάνωσης, εκπαίδευσης, υλικού, ηγεσίας, παιδείας, προσωπικού και εγκαταστάσεων (DOTMLPF: Doctrine, Organization, Training, Material, Leadership, Education, Personnel and Facilities).
Σε ότι αφορά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, η άποψη του AWG έγινε δημόσια γνωστή μέσω των δηλώσεων του αντισυνταγματάρχη Justin Sapp, ενός από τους διοικητές του συγκροτήματος, που τους χαρακτήρισε ένα νέο είδος πρόκλησης:
Μία δύναμη μαχητών που δημιουργήθηκε από μία δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και αλλού, με λεγεώνες νεοσύλλεκτων, με προηγμένο οπλισμό και πηγές σταθερής χρηματοδότησης, η οποία έχει αποδειχθεί έμπειρη στην αλλαγή της στρατηγικής και των τακτικών καθώς ελκύει μεγαλύτερη προσοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Έχουν το πλεονέκτημα της πολυετούς εμπειρίας και ταυτόχρονα έχουν πάρα πολλούς νεοσύλλεκτους, οργισμένους νέους ανθρώπους» σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Sapp., που το 2001 ως μέλος του 5ου Συγκροτήματος Ειδικών Δυνάμεων (5th Special Forces Group) ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς που άρχισαν να επιχειρούν στο Αφγανιστάν. «Δεν τους θεωρώ ως στρατό, αλλά σίγουρα είναι μία σοβαρή και προσαρμόσιμη απειλή» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται, ότι το AWG συγκροτήθηκε τα πρώτα χρόνια του πολέμου στο Ιράκ και επιφορτίστηκε με την ανάπτυξη μεθόδων και τακτικών για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED).
Το προσωπικό του συγκροτήματος μετέβαινε αεροπορικώς στο Ιράκ, συγκέντρωνε πληροφορίες από τους τόπους των επιθέσεων και τους επιζήσαντες και στη συνέχεια ανέπτυσσε μεθόδους και τρόπους για την αντιμετώπιση των IED. Με την πάροδο των ετών η αποστολή του AWG διευρύνθηκε.
Σήμερα τα 350 άτομα, στην πλειοψηφία τους βετεράνοι των Ειδικών Δυνάμεων με μεγάλη πολεμική εμπειρία στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού, που αποτελούν το προσωπικό του συγκροτήματος παρακολουθούν συνεχώς τις αναδυόμενες απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο και εκπαιδεύουν τον Στρατό των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση τους.
Μεταξύ άλλων το AWG έχει μελετήσει τακτικές για τη μάχη στο δίκτυο υπονόμων και σηράγγων μίας πόλης, στην αντίδραση επιθέσεων με χημικούς παράγοντες και την κατάρριψη εχθρικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
Μεταξύ άλλων το προσωπικό του AWG βοήθησε στην ανάπτυξη ενός όπλου που βάλλει ένα εκρηκτικό σχοινί (μίας ελαφράς έκδοσης του πυροτεχνικού μέσου διάσπασης ναρκοπεδίων που φέρει την ονομασία «Γιγαντιαία Έχιδνα» που διαθέτει και το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού).
Το σύστημα έχει βάρος που επιτρέπει τη μεταφορά του από ένα άτομο και δυνατότητα διάνοιξης διαδρόμου μέσα από περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (με την πυροδότηση του προκαλεί την καταστροφή τους). Το συγκεκριμένο όπλο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο Αφγανιστάν.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάδοση των γνώσεων, των εμπειριών και των λύσεων στις δυνάμεις που διεξαγάγουν επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κάρτες τις οποίες το προσωπικό των μονάδων φέρει μαζί του στη μάχη.
Οι κάρτες αυτές δεν αφορούν μόνο την επιβιωσιμότητα ή την αποτελεσματικότητα αλλά και άλλα συναφή θέματα. Για παράδειγμα ένα φυλλάδιο που είχε δημιουργηθεί για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν το 2009 παρείχε συμβουλές για την ανάπτυξη και σύσφιξη σχέσεων με τους τοπικούς ηγέτες στην περιοχή των επιχειρήσεων.
Την παρούσα περίοδο το AWG έχει αναπτύξει στο Ιράκ περί τους 20 συμβούλους οι οποίοι συλλέγουν από τους Ιρακινούς στρατιώτες που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ πληροφορίες και στοιχεία για τις τακτικές και τους τρόπους ενέργειας των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Οι σύμβουλοι λειτουργούν ως ομάδες ακόμη και των δύο ατόμων και ενσωματωμένοι στις αμερικανικές δυνάμεις επιδιώκουν να βρίσκονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στις μάχες. Πάντως ο αντισυνταγματάρχης Sapp δεν δημοσιοποίησε τυχόν αδυναμίες ή σημεία ευπάθειας των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των τακτικών που εφαρμόζουν.
Σημείωσε, όμως ότι υπάρχουν στοιχεία που διαφοροποιούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αλλά και τους αντάρτες στο Ιράκ και ότι κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα μοναδικό τρόπο. «Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμήσεις τον εχθρό, που δεν είναι ποτέ καλό» σημείωσε με νόημα.





defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου