Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Εμπρός για την καταστροφή των βουνών μας...


ΥμηττόςΜέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε η «κατεδάφιση» του διατάγματος προστασίας του Υμηττού και μάλιστα με ένα σκεπτικό το οποίο στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για... την ακύρωση πολλών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίζουν αυστηρούς όρους προστασίας στους ορεινούς όγκους της Αττικής (Πάρνηθα, Τουρκοβούνια κ.λπ.) και σε άλλες ζώνες οικολογικού ενδιαφέροντος.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Στρασβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, για άγνωστους λόγους, παρ’ όλο που το ίδιο είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι συνταγματικό.

Η χθεσινή απόφαση αναφέρει ότι το διάταγμα του 2011 αποτελεί πράξη που εμπεριέχει διατάξεις χωροταξικής οργάνωσης και χρήσεις γης, επομένως, με βάση την κοινοτική Οδηγία 2001/42/ΕΚ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η υποχρέωση αυτή, όπως αναφέρει η απόφαση, παραμένει, παρότι το επίμαχο νομοθέτημα τροποποιεί το διάταγμα του 1978 και θεσπίζει αυστηρότερους όρους προστασίας για το σημαντικότερο βουνό του λεκανοπεδίου. Στην ουσία, το ευρωπαϊκό δικαστήριο υιοθετεί την άποψη της μειοψηφίας του ΣτΕ και το βασικό επιχείρημα του Δήμου Κορωπίου που είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου. 



nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου