Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πληροφορίες για Χρήση Χημικών Όπλων από ISIS

XHMIKA OPLA


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν απ ότι φαίνεται μάλλον αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες Αξιωματούχου της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, που δημοσιεύονται από το BBC, υπάρχει μεγάλη πεποίθηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ο ISIS κατασκευάζει και χρησιμοποιεί Χημικά όπλα στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις σε περιοχές των συνόρων Ιράκ – Συρίας όπου το ΙΚ έχει χρησιμοποιήσει χημικά τύπου ‘’ μουστάρδας’’ σε μορφή σκόνης.
Μια ομάδα του BBC στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας έχει καταγράψει την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων που επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ΙΚ διαθέτει κάποιο κατάλληλο χώρο που κατασκευάζει αυτά τα χημικά όπλα. Χρησιμοποιούν ουσίες τύπου μουστάρδας σε μορφή σκόνης που τοποθετούνται σε συμβατικά εκρηκτικά, όπως πυρομαχικά όλμων.
Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών, τους έχουν δει να τα χρησιμοποιούν σε τέσσερις περιπτώσεις. Όταν τα πυρομαχικά αυτά εκραγούν τότε η σκόνη της ‘’μουστάρδας’’ προκαλεί μεγάλες φουσκάλες στο δέρμα αυτών που θα είναι εκτεθειμένοι, δηλαδή εγκαύματα και αν εισέλθει στον οργανισμό μέσω της αναπνοής προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα. Χρησιμοποιήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς εναντίον των Καναδών στρατιωτών, το 1917 και αργότερα ενάντια των Γάλλων. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο έως και το 1988, από το Ιράκ εναντίον των Κούρδων.
Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει παραδεχτεί πως διέθετε αέριο μουστάρδας ως μέρος του μυστικού του χημικού οπλοστασίου. Επιπλέον με βάση τις πληροφορίες και των Πεσμεργκά, φαίνεται πως ενδεχομένως οι τζιχαντιστές να έχουν με κάποιο τρόπο αποκτήσει πρόσβαση σε αέριο μουστάρδας. Σημειώνεται πάντως πως το εν λόγω χημικό είναι θανατηφόρο μόνο σε μεγάλες ποσότητες, ενώ έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το ΙΚ έχει πρόσβαση σε άλλες ουσίες που ανήκαν στο παλιό συριακό οπλοστάσιο, όπως το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Μπαίνοντας πλέον και στο φάσμα των χημικών ουσιών Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει το συντομότερο να συνεννοηθούν για διεθνή συμμαχία και άμεση επέμβαση με εντολή του ΟΗΕ.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο



πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου