Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Στον δρόμο για τη δόση...



Ένα ακόμη EuroWorkingGroup, η έγκριση πέντε ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και μια – τυπική – συνεδρίαση του ΔΣ του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) χωρίζουν την κυβέρνηση από...
την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις και το οριστικό κλείσιμο του σίριαλ της αξιολόγησης.

Πλην νέου θεαματικού – και… γερμανικού – απροόπτου το τελικό «πράσινο φως» από πλευράς θεσμών θα δοθεί στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένας ρεαλιστικός χρονικός ορίζοντας για την εκταμίευση είναι «οι ημέρες περί την 20η Ιουνίου, ή το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου».

Kαταλύτης το Ελληνικό

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την παραχώρηση του Ελληνικού θεωρείται καταλύτης για να κλείσουν και οι τελευταίες «ουρές» της συμφωνίας, καθώς ήταν ρητή και επιτακτική απαίτηση των δανειστών. 

Η έτερη εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων που επίσης έκλεισε οριστικά ήταν η δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το θερμό – ειδικά για το Βερολίνο – ζήτημα της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ των τελευταίων ποσοστών που διατηρεί το Δημόσιο στον ΟΤΕ «παγώνει» για ένα δίμηνο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδεθεί με τις εκταμιεύσεις των επόμενων μικρών υποδόσεων (συνόλου 2,5 δις).

Το βασικό «αγκάθι» στο θέμα του ΟΤΕ δεν είναι η μεταβίβαση του 5% από το 6% που κατέχει ευθέως το Δημόσιο στον Οργανισμό, αλλά το τι θα γίνει με το επιπλέον ποσοστό 4% που κατέχει το ΙΚΑ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μερίδιο που ελέγχει εμμέσως το Δημόσιο καθώς έχει δικαίωμα επαναγοράς και, όπως επιβεβαιώνουν κοινοτικές πηγές, η Γερμανία αξιώνει από την Αθήνα να παραιτηθεί ακριβώς αυτού του δικαιώματος.

Θολό τοπίο εξακολουθεί να καλύπτει και το τι θα γίνει με το περίφημο «ακαταδίωκτο» της διοίκησης του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στην παρούσα φάση.

Εάν αυτή η αισιοδοξία επιβεβαιωθεί, και δεν προκύψει νέα εμπλοκή της τελευταίας στιγμής αύριο, αμέσως μετά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο ΔΣ του Μηχανισμού την εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ.

Η σκυτάλη στον Ντράγκι στο… Brexit

Επόμενος σταθμός θα είναι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου όπου, με βάση την προαναγγελία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα ανακοινωθεί η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, και αμέσως μετά η κυβέρνηση προσδοκά αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Το εάν όλα αυτά θα σημάνουν και, άμεση και ουσιαστική, αλλαγή του επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένου και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Βrexit…





nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου