Tην ενότητά τους ενάντια στην
τρομοκρατία και τις διεθνείς εστίες κρίσης αναμένεται να επιβεβαιώσουν
σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των 7 στη Γερμανία,
ολοκληρώνοντας μια σύνοδο κορυφής πάνω από την οποία πλανάται η σκιά
της Ρωσίας, η οποία έμεινε στο περιθώριο λόγω της εμπλοκής της στη
σύγκρουση στην Ουκρανία.Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στον Πύργο Ελμαου της Βαυαρίας αναμένεται να απηχεί την αποφασιστικότητα των ηγετών της Δύσης κατά της στάσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνομιλίες τους χθες για την Ουκρανία. Οι ηγέτες τάχθηκαν κυρίως υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Πιστεύω ότι θα στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας» όσον αφορά το θέμα αυτό, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χθες βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Την πρώτη ημέρα της συνόδου η οποία διεξάγεται στις βαυαρικές Άλπεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Αγγελα Μέρκελ έκριναν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Ρωσία να "σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας".
Ο Λευκός Οίκος τόνισε την πλήρη «συμφωνία» του με το Βερολίνο «στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει σαφώς να έχει σχέση με την πλήρη εφαρμογή από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ», για την επίτευξη των οποίων είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο από την Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η Ουκρανία και, σε μικρότερο βαθμό, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, επισκίασαν την επίσημη ημερήσια διάταξη της G7 στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Η ελληνική κρίση μπορεί να εξεταστεί εκ νέου σήμερα από τους ηγέτες της G7 με την αναμενόμενη παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο «όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας», προειδοποίησε χθες η Μέρκελ.
Η σύνοδος κορυφής των επτά βιομηχανικών δυνάμεων του πλανήτη αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της τελευταίας ημέρας της σε συζητήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναπτυξιακή βοήθεια με έξι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Δύσκολη διαπραγμάτευση για το κλίμα
Ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι είναι ένας από τους ηγέτες που αναμένονται στη σύνοδο. Ο Μπουχάρι όρισε την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ προτεραιότητά του, αλλά από τα τέλη Μαΐου που ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι επιθέσεις που αποδίδονται στην ισλαμιστική οργάνωση έχουν προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν εκατό ανθρώπων.
Η G7 αναμένεται επίσης να συζητήσει, παρουσία του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός --η στρατηγική του οποίου είναι μια "αποτυχία", σύμφωνα με τον αλ-Αμπάντι-- εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή του στο ιρακινό σχέδιο για την ανακατάληψη χαμένων εδαφών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Βαγδάτη.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ, το Ιράκ σπαράσσεται σήμερα περισσότερο από ποτέ από έναν ατέλειωτο κύκλο βίας, τις θρησκευτικές εντάσεις και την ανθρωπιστική τραγωδία.
Οι ηγέτες θα αρχίσουν σήμερα τις συνομιλίες τους για το κλίμα. Θα διαπραγματευτούν μέχρι τέλους το περιεχόμενο του μηνύματος που θα σταλεί έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή της καθοριστικής για τον πλανήτη διεθνούς διάσκεψης COP21 του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής το ζεύγος Μέρκελ-Ολάντ, δείχνουν αποφασισμένοι να αποσπάσουν από τους εταίρους τους φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο η Ιαπωνία και ο Καναδάς δεν δείχνουν διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο. Ο Ολάντ, σύμφωνα με συνεργάτες του, υπενθύμισε επιμόνως χθες στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ότι η συμβολή της Ιαπωνίας είναι «αναμενόμενη».
Χωρίς την ισχυρή ώθηση της G7, δεν αναμένονται πολλά στη διάσκεψη του Παρισιού. Ένας στοιχειώδης συμβιβασμός πιθανόν να είναι μια αόριστη υπόσχεση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα πριν από το τέλος του αιώνα.
phgh: to xwni
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου