Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αποκαλύπτουμε… ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Η νέα τεράστια «φούσκα» που θα φέρει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ!


market-crash-713236
Προειδοποιήσεις για επικείμενη οικονομική καταστροφή έχουν υπάρξει πολλές μέσα στη χρονιά. Ωστόσο όταν αυτή προέρχεται από έναν διαχειριστή οικονομικών στοιχείων αξίας 170 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά!
Σύμφωνα με τον Tad Rivelle, επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων του Ομίλου TCW, ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός. Αιτία; Η πορεία του άμετρου χρέους, η οποία είναι χειρότερη από εκείνη που οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2008. Για παράδειγμα το εταιρικό χρέος της Αμερικής έχει τριπλασιαστεί από το 2008, από 2 τρισ. δολάρια, φτάνοντας σήμερα τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και ο διαρκής δανεισμός έχει ωθήσει το χρέος των εταιρειών σε μία αναλογία κερδών που φτάνει νέα υψηλά. Και όπως αναφέρει ο Rivelle αυτή η τεράστια φούσκα του χρέους δεν είναι πλέον βιώσιμη!
Ο εν λόγω διαχειριστής κεφαλαίων, συμβούλευσε τους πελάτες του να αρχίσουν να προετοιμάζονται για ένα σοβαρό σοκ και για μια «κακή κατάληξη» της πιστωτικής φούσκας. Ο κ Rivelle, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 195 δισ. δολάρια επενδύσεων, επεσήμανε: «Η εταιρική μόχλευση, η οποία έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που είχε πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το τέλος του πιστωτικού κύκλου».
«Η πιστωτική τροφοδοσία επεκτείνεται διαρκώς, με συνέπεια να έρχεται αναπόφευκτα ένα κακό τέλος…Και έχουμε ζήσει αυτή την ιστορία πριν λίγο καιρό.» Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις των εταιρικών ομολόγων – ή χρεών – υπερέβη το 1 τρισ. δολάρια για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Δείτε τα σχετικά διαγράμματα
bonds-661184
debt-661196
Η κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι το συνολικό χρέος των εταιρειών βρίσκεται σε υψηλά και πιο συγκεκριμένα 2,4 φορές περισσότερες σε σχέση με τα συλλογικά κέρδη, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις από την Morgan Stanley.
Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν δώσει συνέχεια φέτος στην επέκταση αυτών των προγραμμάτων, τα οποία σύμφωνα με τους επενδυτές δημιουργούν τεράστιες «φυσαλίδες» χρέους.
Κατά τον κ Rivelle, κανείς δεν θα είναι ικανός να διαχειριστεί ακόμα μία χαοτική περίοδο ύφεσης: «Ενώ κάθε κύκλος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων είναι διαφορετικός, όλοι καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο: με δάκρυα στα μάτια. Όπως προφανής είναι η αλήθεια για τους επενδυτές. Όταν έρθει το θλιβερό τέλος στον πιστωτική κύκλο, θα έρθει όπως πάντα ως μια μεγάλη έκπληξη για πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι, εξαρτώνται από τα μοντέλα τους, και με αυτοπεποίθηση σας λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ύφεση. Όμως μια επιτυχημένη, μακροχρόνια επένδυση στηρίζεται στο να γνωρίζουν πότε έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσουν από την πίστα. Και κατά την άποψή μας, έχει ήδη έρθει η στιγμή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου