Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ο Ερντογάν απειλεί με «κλείσιμο» το Συνταγματικό Δικαστήριο!


erdogan_angry
Λίγες ημέρες αφού πήρε υπό τον έλεγχό του την εφημερίδα Zaman ανάμεσα σε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και ενώ η ΕΕ διαπραγματεύεται μαζί του σχέδιο συμφωνίας για το προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύει πρωτοφανείς απειλές κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με αφορμή την έτερη υπόθεση των δημοσιογράφων της Cumhurriyet.
Κατά τον Τούρκο πρόεδρο η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την αποφυλάκισή των δημοσιογράφων Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ ήταν κίνηση «κατά της χώρας και του λαού της» και ανάλογες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση «της ύπαρξης και της νομιμότητάς» του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
«Ο θεσμός αυτός, με την ανάμειξη του προέδρου του και μερικών μελών, δεν δίστασε να λάβει μία απόφαση που είναι εναντίον της χώρας και του λαού της, σ’ ένα θέμα που αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα μίας από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν γίνει πρόσφατα εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στη νοτιοδυτική πόλη Μπούρντουρ (Πολυδώριο).
«Ελπίζω ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα αποπειραθεί και πάλι τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα θέσουν υπό συζήτηση την ύπαρξή του και τη νομιμότητά του» συνέχισε ο Ερντογάν.
Οι απειλές κατά της Δικαιοσύνης έρχονται ενόσω επίκειται η οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές, με το μπλοκ των «28» να δέχεται επικρίσεις ότι θυσιάζει ευρωπαϊκές αξίες στο βωμό της συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο για καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.
«Είμαι υποχρεωμένος να διασφαλίσω ότι τα κρατικά όργανα εργάζονται αρμονικά και ότι το Σύνταγμα εφαρμόζεται. Όποιος παραβιάζει αυτά τα όρια θα με βρει απέναντί του. Και εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επιλέγει αυτό το δρόμο, δεν θα διστάσω να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου» είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, αφέθηκαν ελεύθεροι στα μέσα Φεβρουαρίου μετά την προφυλάκισή τους για περισσότερες από 90 ημέρες αφότου ο Ερντογάν κήρυξε «πόλεμο» σε βάρος τους για το επίμαχο άρθρο και βίντεο με φορτηγά της ΜΙΤ που μετέφεραν όπλα για τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
Σφοδροί αντίπαλοι της τουρκικής ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, οι Ντουντάρ και Γκιουλ κατηγορούνται για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών απορρήτων και απόπειρα πραξικοπήματος.
Κατηγορούνται συγκεκριμένα επειδή δημοσίευσαν τον Μάιο ένα άρθρο και δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει Τούρκους χωροφύλακες να σταματούν και να ερευνούν, τον Ιανουάριο του 2014 στα συριακά σύνορα, φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
Δημοσιευμένο μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, το άρθρο προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου, η κυβέρνηση του οποίου αρνείται κατηγορηματικά ότι παρέχει οποιαδήποτε υποστήριξη στις ένοπλες οργανώσεις που αντιτίθεται στο καθεστώς Άσαντ. Οι αρχές είχαν δηλώσει τότε πως η αυτοκινητοπομπή περιείχε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους στη Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατέθεσε ο ίδιος αγωγή κατά των δύο δημοσιογράφων, είχε υποσχεθεί πως θα κατέβαλλαν «ακριβό τίμημα». Η εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη τους σε ισόβια, προκαλώντας σοκ. Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων προκάλεσε κατακραυγή τόσο στην Τουρκία όσο και εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου