Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Επίσημη Παραδοχή από το ΝΑΤΟ: «Τα Πλοία Μας στο ΑΙΓΑΙΟ θα Παρέχουν Μόνο Πληροφορίες…»


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συντονίσει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας της στρατιωτικής συμμαχίας στο Αιγαίο με στόχο τον περιορισμό της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
«Εμείς θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να κόψουμε τις γραμμές της παράνομης διακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο. Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παρέχουν πληροφορίες στους λιμενοφύλακες και άλλες εθνικές αρχές στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, η ομάδα Standing Maritime Group που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο θα διεξάγει αναγνώριση, δραστηριότητες παρακολούθησης και εποπτείας στην περιοχή και θα διατηρεί επαφή με τη Frontex.
«Αποστολή του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίσει πίσω τις βάρκες. Εμείς θα παρέχουμε κρίσιμες πληροφορίες. Για να ενεργοποιούνται η ελληνική και η τουρκική ακτοφυλακή, καθώς και η Frontex, για να κάνουν τη δουλειά τους ακόμα πιο αποτελεσματικά». εξήγησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Ο Stoltenberg διευκρίνισε πως σε περίπτωση που συμμαχικά πλοία βρουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα και που προέρχονται από την Τουρκία, θα πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία.
Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.
Επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά κράτη αγωνίζονται να βρουν μια λύση σε μια τεράστια μεταναστευτική κρίση, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους (στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) για την Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου