Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Θα αναβιώσουμε την ελληνική ταυτότητα της Σμύρνης…

smirni


 Σε συνέντευξή του ο Πατέρας Κύριλλος με αφορμή την ιστορική κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα της Σμύρνης, μίλησε για το παρελθόν και την αποδοχή της ελληνικότητας της πόλης από την Τουρκία…
Οι δηλώσεις του προκαλούν δέος και έρχονται να εμπλουτίσουν με πληροφορίες τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα:
«Παλαιότερα όταν κάναμε μία λειτουργία στο ναό της Αγίας Φωτεινής, καλούσαμε την αστυνομία. Δεχόμασταν απειλητικά τηλεφωνήματα, που ευτυχώς αποδεικνύονταν φάρσες, όμως σε κάθε περίπτωση θέλαμε να νιώθουμε ασφάλεια. Όλα αυτά έχουν αλλάξει και οι Τούρκοι δείχνουν να αποδέχονται ότι ένα κομμάτι από την ταυτότητα αυτής της πόλης είναι ελληνικό»…
«Παλαιότερα η Σμύρνη αποτελούσε σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού. Πλέον οι Τούρκοι βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης. Είναι και ο τουρισμός που θέλουν να αναπτύξουν, είναι όμως και ότι η Ελλάδα αποτελεί γι αυτούς την πύλη προς τη Δύση, κάτι που δεν μπορούν να αγνοήσουν». 
προκειμένου να τελεστούν τα Θεοφάνεια ο π. Κύριλλος μίλησε με το προξενείο της Τουρκίας , το υπουργείο πολιτισμού, τις δημοτικές αρχές και την μουσουλμανική θρησκευτική ηγεσία. «Προ δεκαετίας είχαμε κάνει ξανά την τελετή, όμως η κίνησή μας τότε ήταν λίγο πραξικοπηματική. Φέτος, με την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κάναμε τις νομικές ενέργειες που απαιτούνταν. Έστειλα επιστολές παντού και εξηγούσα τι είναι ο Αγιασμός των Υδάτων. Ανέφερα ότι τα παλαιά χρόνια, αρκετοί Τούρκοι επισκέπτονταν την προκυμαία για να δουν την Κατάδυση του Σταυρού».
Συνεχίζει λοιπόν στη συνέντευξή του τονίζοντας πως:
«Ό,τι κι αν γράφουν οι συνθήκες, οι ίδιοι οι Τούρκοι ξέρουν ότι η ιστορία της Σμύρνης είναι πολυπολιτισμική και έστω και άτυπα, μας αναγνωρίζουν. Στις επίσημες απαντητικές επιστολές τους, έγραφαν: ''Προς την Ελληνική Εκκλησία της Σμύρνης''». Πλέον, στόχος είναι η ενίσχυση της ορθόδοξης κοινότητας, η οποία αριθμεί περί τους 300 Έλληνες και άλλους 7.000 Ανατολικοευρωπαίους.
«Οργανώνουμε εκδηλώσεις όπως ένα θρησκευτικό συνέδριο τον Φεβρουάριο, με επιστήμονες από Αμερική κι Ευρώπη. Θέλουμε να αναβιώσουμε την ελληνική και ορθόδοξη ταυτότητα της πόλης και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε»…
Σε συνέχεια μιλώντας για τους πρόσφυγες εξηγεί:
«Ένας Τούρκος δημοσιογράφος έγραψε για τον Αγιασμό των Υδάτων, ότι επιτέλους έγινε κάτι συμβολικό, για να υπάρξει μία κάθαρση στα νερά του Αιγαίου, μετά από τόσους θανάτους προσφύγων».
«Στο ναό της Αγίας Φωτεινής έρχονται αρκετοί Σύροι, Χριστιανοί πρόσφυγες για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Κάποιοι Σύροι ήταν παρόντες και στην Κατάδυση του Σταυρού. Μου λένε ότι αν μείνουν στην πατρίδα τους θα σκοτωθούν σίγουρα, ενώ αν ταξιδέψουν με τη βάρκα, έχουν κάποιες πιθανότητες να μην πνιγούν και να ζήσουν»…
Καταλήγει λέγοντας για την ημέρα των Θεοφανίων με συγκίνηση πως:
«Ήταν ένα μνημόσυνο που περίμεναν οι ψυχές όσων μαρτύρησαν και μια υπόσχεση στους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν ότι το φως της πίστης και η δύναμη της αγάπης και της προσευχής μας δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξεριζωθεί ο ελληνισμός από τη φυσική του γενέτειρα».







voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου