Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες… Τα νούμερα των ΗΠΑ απλά δεν βγαίνουν


Ενώ οι ΗΠΑ διαφημίζουν τη βομβιστική εκστρατεία τους κατά των τρομοκρατών στη Συρία, μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς δείχνει ότι για κάθε μαχητή που σκοτώνεται, ένας άλλος στρατολογείται.
Από όταν οι ΗΠΑ άρχισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η στρατηγική του Πενταγώνου ήταν να σκοτώνεται κάθε άτομο που συνδέεται με την τρομοκρατική ομάδα Daesh.
«Αν είστε μέρος του ISIL, θα σας σκοτώσουμε. Αυτός είναι ο κανόνας μας», είπε ο συνταγματάρχης Steve Warren, εκπρόσωπος της «Inherent Resolve» στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το σημαντικό για την κυβέρνηση Ομπάμα, οι στρατηγικοί αναλυτές των ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει το κοινό ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν με τίποτα περισσότερο από μια αεροπορική εκστρατεία. Αυτό επιτρέπει στον πρόεδρο να συνεχίζει να πιέζει για την αποπομπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά να αποδεχτεί το χερσαίο συντονισμό από το νόμιμο συριακό στρατό και να κρατήσει την υπόσχεσή του να διατηρήσει τις αμερικανικές μπότες εκτός από το έδαφος στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά προτίμησε να μην την περιγράψει επίσημα αυτή την κίνηση ως «μάχη».
Όμως, παρά τους ισχυρισμούς του Πενταγώνου για επιτυχία, μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς αποδεικνύει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις είχαν μικρό – αν όχι κανένα – αποτέλεσμα.
Κατά την έναρξη της εκστρατείας το 2014, η CIA παρείχε μια εκτίμηση για το μέγεθος της μαχητικής δύναμης της Daesh.
«[Η τρομοκρατική ομάδα] μπορεί να συγκεντρώσει μεταξύ 20.000 και 31.500 μαχητές σε όλη τη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CIA στο CNN.
Το Νοέμβριο, μια ανώνυμη επίσημη μιλώντας στο USA Today ισχυρίστηκε ότι η αεροπορική εκστρατεία είχε σκοτώσει περίπου 23.000 μαχητές της Daesh. Σύμφωνα με ενημέρωση του συνταγματάρχη Steve Warren την Τετάρτη, άλλοι 2.500 μαχητές σκοτώθηκαν το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς, οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ έχουν σχεδόν εξαλείψει τη Daesh, αφήνοντας μόνο μερικές χιλιάδες τρομοκράτες διάσπαρτους σε όλη την έρημο. Αλλά στην ίδια ενημέρωση, ο Warren έδωσε επίσης στους δημοσιογράφους μια ενημερωμένη εκτίμηση της τρομοκρατικής ομάδας. Πόσοι μαχητές πιστεύει το Πεντάγωνο ότι σήμερα πολεμούν με την Daesh; Περίπου 30.000.
Όπως επισημαίνει ο Micah Zenko, γράφοντας για το Defense One, αυτή η μαθηματική ασυνέπεια μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το γεγονός ότι οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές μπορεί τελικά να μετατραπούν σε εργαλεία στρατολόγησης για τις τρομοκρατικές ομάδες – ένα γεγονός που αγνοήθηκε από το Πεντάγωνο.
«Ρωτώ συχνά κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και επιτελικά στελέχη τι κάνετε για να αποτρέψετε ένα ουδέτερο πρόσωπο από το να γίνει τρομοκράτης; Πάντα ισχυρίζονται ότι αυτό δεν είναι ευθύνη τους», γράφει.
«Αξιωματούχοι του DOS και του DHS στη συνέχεια, αναφέρονται γενικά σε πολιτικές πάταξης του βίαιου εξτρεμισμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο μέτωπο αυτό ήταν εντελώς αναποτελεσματικές».
Όποια και αν είναι η αιτία, η Daesh εμφανίζεται εξίσου ισχυρή, 22.110 βόμβες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου