Αφού ο αρθρογράφος υπενθυμίζει πως το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλο δανειστή , σχεδόν το 1/3 των 240 δισ. ευρώ από το 2010, σημειώνει απολογητικά ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος και ότι κλήθηκε από τον κεντρικό «ταμία» της ΕΕ, τη Γερμανία, να συμβάλει στη «διάσωση».
Και έτσι, σημειώνει το δημοσίευμα έφτασε το ΔΝΤ στο σημείο να μην λαμβάνει τα χρήματα που του οφείλονται, αφού στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν κατέβαλε την πρώτη δόση από τις πληρωμές του μηνός (300 εκατομμύρια ευρώ) και πλέον, αυτές οι πληρωμές πηγαίνουν για το τέλος του μήνα σε ενοποιημένη βάση.
Βέβαια όσοι επικρίνουν το ΔΝΤ λένε πως όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν βλάψει την αξιοπιστία του, ενώ θα έπρεπε να επιμένει στη διαγραφή χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Τα λάθη... και το χρέος
Ένα πρώην μέλος του ΔΝΤ και τώρα σύμβουλος οικονομικών, αναφέρει: «Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ δεν είναι κατ' ανάγκην ευθυγραμμισμένο με αυτά της ΕΕ και της ΕΚΤ».
Πάντως από το 2013, το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί το λάθος του δημόσια (με τους πολλαπλασιαστές) για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα της Ελλάδας και είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος να μην επιμείνει το 2010 σε κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες. Αντ' αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβήθηκαν μια κατάρρευση αλά Lehman Brothers και ήθελαν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από τις απώλειες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το Reuters, τώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει αν δεν πάει σε τρίτο πακέτο στήριξης και δεν γίνει διαγραφή του χρέους της. Επιπλέον, ζητάει στο ακέραιο τα χρήματα που έχει δώσει και δεν επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια προς την Ελλάδα. Και πάλι, όμως, το Βερολίνο αντιδρά.
Συντάξεις - μισθοί
Το ΔΝΤ απαντά για τη σφοδρή επίθεση που δέχεται από την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τις απαιτήσεις για περικοπή των συντάξεων και την άρνηση του για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, αναφέρουν στο Reuters ότι το Ταμείο ποτέ δεν ζήτησε από την Ελλάδα να περικόψει τις συντάξεις. Ζητά να μην δαπανά η Ελλάδα περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει και ότι πρέπει να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
«Το πώς θα το καταφέρουν οι Έλληνες είναι ένας στόχος που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Ταμείο το μόνο που τους λέει είναι πως αν δεν θέλετε να κάνετε αποταμίευση με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε έναν άλλο», σημειώνει μια πηγή του ΔΝΤ.
Οι γνώστες του αντικειμένου λένε πως το ΔΝΤ θα χαιρόταν να βγει εκτός του ελληνικού προγράμματος, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να το αφήσουν απ’ έξω.
phgh:enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου