Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου


tsipras-junker_attikipress
«Εργαζόμαστε μαζί με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου δύο ώρες και σε αυτήν εξετάστηκαν διεξοδικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις με τις προτάσεις των δύο πλευρών και την δεδομένη θέση τους για την επίτευξη συμφωνίας. «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιύνκερ χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα και φιλική προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του είναι εφικτή η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα στις επόεμενες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος της μίλησε στον κ. Τσίπρα για την διαδικασία που χρειάζεται για να επιτευχθεί έγκαιρα μια λύση η οποία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Η εκτίμηση που προκύπτει τόσο από τη συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα, όσο και από τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις ανθρώπων των δύο πλευρών, ότι στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup που θα γίνει στις 18 Ιουνίου, κάτι που θεωρείται εφικτό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Ρόλο αναλαμβάνουν πλέον για την ταχύτερη εξέλιξη της διαπραγμάτευσης τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των όσων έχουν προταθεί και όσων έχουν συζητηθεί, με σαφή προσανατολισμό να κλείσουν τα ζητήματα στα οποία έχει υπάρξει διαφωνία.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΔΝΤ ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε σε «τεράστιες διαφορές» με την Ελλάδα με την οποία υπάρχει δεδομένη απόσταση, όμως εκτιμάται ότι η δήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των πιέσεων που ακσούνται, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει ακόμα περισσότερο σε κάποια ζητήματα.

phgh:http://attikipress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου