Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Όλοι μπορούν να μιλούν με τον Πούτιν εκτός από την Ελλάδα; Στην Ιταλία ο Ρώσος πρόεδρος

Image

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιταλία για σημαντικές επαφές με τον Ρέντσι, αλλά κανείς από την Δύση δεν έχει αρθρώσει λέξη. Η σύγκριση με όσα συμβαίνουν ,λέγονται και γράφονται σε κάθε απόπειρα επαφής της Ελλάδας με τον Πούτιν είναι αναπόφευκτη. Και μεταξύ άλλων αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελλάδα και ενδιαφέρει και “καίει” πολλούς.
Ο Πούτιν επισκέπτεται την Ιταλία δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν εκδήλωσε κάποια διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή θέση αν και η Ιταλία πληρώνει κι αυτή ακριβά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν μετά από τη συναάντηση με τον Ρέντσι στο Μιλάνο πήγε στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Πάπα.
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγία Εδρα προέτρεψε τον Πάπα να αξιοποιήσει τη συνάντηση, προκειμένου να επισημάνει τις αστοχίες της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας. Στο παρελθόν ο Πάπας είχε αρνηθεί να πάρει θέση, χαρακτηρίζοντας τον εμφύλιο στην Ουκρανία «πόλεμο μεταξύ χριστιανών».
Ο Πούτιν σε δηλώσεις του στην Ιταλία επεσήμανε ότι «αν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία δεν αποσυρθούν, οι ιταλικές επιχειρήσεις θα χάσουν συμβόλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Εμείς μπορούμε να βρούμε άλλους εταίρους, αλλά θα ήταν κρίμα να διακόψουμε τη συνεργασία μας με την Ιταλία». Ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως. 

Η Ιταλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ καλύπτει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία. Αντιδρώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από το G7 τη Δευτέρα, η Μόσχα σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων στους κόλπους των κρατών αυτών, σε μία δήλωση που θεωρήθηκε έμμεση αναφορά στην Ιταλία.

phgh:onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου