Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΠΓΔΜ – Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ


Negotiations
Του Vladislav Perunović
ΠΓΔΜ… Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του αντιπολιτευόμενου SDSM, και των τα αλβανικών κόμματα DUI και DPA, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες απέτυχαν. Οι διαπραγματεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν για να υπάρξει θετική έκβαση σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση στα Σκόπια, υπό του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
Η προκαταρκτική συμφωνία για τις εν λόγω εκλογές, καθώς και η ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί στα Σκόπια, βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Με τη μεσολάβηση του πρεσβευτή της ΕΕ Aivo Orav και του πρέσβη των ΗΠΑ, Jess Baily καθώς και του Hahn, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του προέδρου του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, έκανε πρόταση για σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοίμαζε τις δίκαιες και νόμιμες εκλογές. Ωστόσο αναβλήθηκε μετά τον κύκλο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συμφώνησε να παραιτηθεί, παρουσιάστηκε ανένδοτος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση υπέρ μιας νέας, μεταβατικής, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Την ίδια στιγμή, το SDSM επέμενε στη στάση της άμεσης παραίτησης του Γκρουέφσκι, αφού η προετοιμασία της χώρας για δίκαιες εκλογές θα είναι μια επίπονη διαδικασία που θα διαρκέσει 10 μήνες.
Ωστόσο, την Πέμπτη το πρωί, η είδηση που βγήκε από τις κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις, είναι πως δεν υπήρξε κανένας συμβιβασμός και ότι οι μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το θέμα θα πραγματοποιηθούν σε απροσδιόριστη ημερομηνία και ώρα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ ήρθαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την ανακάλυψη τεραστίων προγραμμάτων τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς και των τηλεφωνικών αρχείων της υποτιθέμενης εγκληματικής αδικίας από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου