Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Στο "σφυρί" τα κόκκινα δάνεια...

trapeza tis ellados




 Προς πώληση θα τεθούν τα ανενεργά δάνεια τραπεζών, με τη συνδρομή των εξειδικευμένων funds.
Το πρώτο βήμα είναι η ενοποίηση των επιμέρους εκκαθαρίσεων των προβληματικών τραπεζών που τέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα αφορά όχι τη νομική, αλλά τη λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους εκκαθαρίσεων με τελικό αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό και την επαγγελματική διαχείρισή τους. Παράλληλα, ενδιαφέρον για την ενοποίηση των επιμέρους "bad banks" της ΤτΕ, έχουν εκφράσει τρεις ξένοι οίκοι. Με την κίνηση αυτή η διαχείριση του προβληματικού ενεργητικού θα γίνει πιο διαχειρίσιμη.
Μετά από αυτή την διαδικασία, οι εκκαθαρίσεις 12 τραπεζών, ύψους 9,6 δις ευρώ ενεργητικό, θα τεθούν κάτω από μια διαδικασία διαχείρισης. Αυτό το ενεργητικό, αφορά κόκκινα δάνεια, από τα οποία έχουν εισπραχθεί τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο με μια πιο ορθή διαχείριση θα μπορούσε να τριπλασιαστεί.
Σε αυτό το μοντέλο εξυγίανσης των ειδικών εκκαθαρίσεων είναι και "κακό" κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Proton Bank, της Probank, της First Business Bank, της Πανελλήνιας Τράπεζας, καθώς και των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου. Στην λίστα αυτή έρχεται να προστεθεί και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, της οποίας οι καταθέσεις θα μεταβιβαστούν στην Εθνική Τράπεζα. 
Ο σκοπός των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων που είχαν εφαρμόσει, είχε στόχο στην είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας αποτελούσε και η ρευστοποίηση ακινήτων, τα έσοδα των οποίων καταβάλλονται στο ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr, αναμένονται διευκρινήσεις επί του θέματος.











voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου