Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ! Ποιο σχήμα και ποιον πρωθυπουργό θέλουν για την Ελλάδα

Σε προεκλογικούς ελληνικούς ρυθμούς φαίνεται πως κινούνται και στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Real News, Βρυξέλλες, Χάγη, Παρίσι και Βερολίνο επιθυμούν μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, κατά προτίμηση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Μάλιστα, το σενάριο αυτό φαίνεται πως έχει τις ρίζες του στις συζητήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επομένη της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, ο τότε πρωθυπουργός παρουσία επιτελών του γραφείου Γιούνκερ, όπως ο Μ. Ζερμάγιερ, και ορισμένων στελεχών της τρόικας, είχε εξηγήσει το πολιτικό πλαίσιο, δηλ. το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από το κόμμα, τις αντιδράσεις, την ανθρωπογεωγραφία της σύνθεσης του Κοινοβουλίου και τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης.

Πάντως, παράγοντες των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι αναμένουν την υλοποίηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος από κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον δυο ακόμα κόμματα που εκπροσωπούνται στο προηγούμενου κοινοβούλιο. Αυτά είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Κύκλοι στις Βρυξέλλες του περιβάλλοντος Γιούνκερ εξηγούσαν, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, πως η εκτίμηση του προέδρου της Κομισιόν, την οποία συμμερίζονται και οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις, είναι πως αφενός ο Αλ. Τσίπρας «έχει καταλάβει πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού και γνωρίζει τις δυνατότητες και τις πολιτικές προοπτικές που υπάρχουν στο πλαίσιο του προγράμματος» αφετέρου σε περίπτωση που το κόμμα του έρθει δεύτερο θα γίνει αποδέκτης πολλαπλάσιων πιέσεων από το εσωτερικό του για «εκ νέου αντιμνημονιακή στροφή».

Εν ολίγοις στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ως δεύτερο κόμμα, πράγμα που θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια πρώτη θέση, έστω και με τις αναμενόμενες απώλειες, τον σταθεροποιεί στο κόμμα και νομιμοποιεί τις επιλογές του σε σχέση με την ΕΕ, εκτιμούν στην Κομισιόν. Αντθέτως, μια δεύτερη θέση θα θέσει τις ίδιες επιλογές υπό αμφισβήτηση. Βεβαίως κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η κοινωνική δυναμική και ο δημόσιος διάλογος που θα ακολουθήσουν θα φέρουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.





freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου