Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Αποκαλύψεις Ρουμελιώτη: Γίνονταν μυστικές συναντήσεις πριν από το πρώτο μνημόνιο


Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος - Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα μας το 2010 ήταν ένα λάθος που γνώριζαν όλες οι πλευρές, καθώς δεν συμπεριέλαβε την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέφρασε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Μιλώντας στην επιτροπή αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως η μη έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους οδήγησε ουσιαστικά σε σκληρότερα μέτρα προκειμένου να εμφανιστεί στα χαρτιά βιώσιμη η ελληνική οικονομία.  

Γνωρίζαμε ότι το λάθος ήταν τεραστίων διαστάσεων όπως και ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το ερώτημα που τίθεται είναι το ποιος θα το πληρώσει τελικά. Ο ελληνικός λαός το πλήρωσε άλλος δεν θα το πληρώσει; Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ευθύνη;
Αναλύοντας το σκεπτικό του ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι η έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ήταν της τάξης των 76 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επέτρεψε την αναδιάρθρωση του χρέους. 
«Αν η αναδιάρθρωση γινόταν τότε δεν θα ξεπερνούσε το 30%-40%, θα έδινε ανάσα στην οικονομία δεν θα είχαμε τόσο σκληρή προσαρμογή», είπε και πρόσθεσε ότι στο διάστημα  των δύο χρόνων που ακολούθησαν μέχρι το PSI οι ξένες τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα 38 δισ. ευρώ και τις ζημίες τους στα 20 δισ. ευρώ.
 
phgh:ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου