Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το σχέδιο για εξάμηνη παράταση με σκληρά μέτρα και δεσμεύσεις

ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ


Το σχέδιο για εξάμηνη παράταση με σκληρά μέτρα και δεσμεύσεις

Της Μαρίας Βουργάνα
Με κεντρικό ζητούμενο μια εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, με διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης ώστε η χώρα να καλύπτει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται στην τελική ευθεία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής Ευρωζώνης τη Δευτέρα (και για το Eurogroup που θα προηγηθεί), από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μια ευθεία με πολλά... αγκάθια καθώς από τις δύο πλευρές εξαπολύονται επιθέσεις και τελεσίγραφα, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες» γραμμές, καθιστώντας δύσκολη τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας στο Eurogroup και θα συνεχιστεί σε επίπεδο ηγετών.
Τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών ώστε να διαμορφωθεί μια ελάχιστη βάση για συμφωνία τη Δευτέρα, με τους δανειστές να πιέζουν ασφυκτικά για νέες αξιόπιστες προτάσεις από την Αθήνα που θα συνοδεύονται με υπαναχωρήσεις από τις «κόκκινες» γραμμές κυρίως όσον αφορά τις συντάξεις και τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Το σχέδιο για εξάμηνη παράταση με σκληρά μέτρα και δεσμεύσεις
Το νέο σχέδιο
Οι τελευταίες διαρροές κάνουν λόγο για νέο σχέδιο που προβλέπει παράταση του προγράμματος για έξι μήνες, κάτι που μέχρι πρότινος δεν συζητούσε η ελληνική πλευρά, που θα μπορούσε να γίνει και εννεάμηνη με ταυτόχρονες δεσμεύσεις από την Αθήνα για σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν περί τα 15 δισ. ευρώ ώστε η χώρα να μπορεί να είναι συνεπής με τις εξωτερικές πληρωμές. Το σχέδιο, μάλιστα, προβλέπει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας στη μεταβατική αυτή περίοδο και συνεπώς δεν θα εκταμιεύσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα αναμένοντας νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το σχέδιο για εξάμηνη παράταση με σκληρά μέτρα και δεσμεύσεις
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα είναι και η απόσπαση δέσμευσης από την Ευρώπη για νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να περάσει τη συμφωνία με τα επώδυνα μέτρα από το Κοινοβούλιο.
Οι δύσκολες συζητήσεις διεξάγονται στη βαριά σκιά της χρεοκοπίας και του Grexit και υπό συνεχή καταιγισμό δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες στο σκέλος της ρευστότητας των τραπεζών. Άλλωστε, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η έκβαση των διαβουλεύσεων της Δευτέρας καταρχήν για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το σχέδιο για εξάμηνη παράταση με σκληρά μέτρα και δεσμεύσεις
Τέσσερις ώρες πριν από την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου, όπως ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και υπό ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για λύση, χαρακτηρίζοντας τη Σύνοδο θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Μαξίμου, «επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, από την Αγία Πετρούπολη έστειλε μηνύματα προς την Ευρώπη, μιλώντας για «νέα ασφαλή λιμάνια» που μπορεί να αναζητήσει η Ελλάδα (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 12).
Αγκ. Μέρκελ
Η έκβαση της Συνόδου Κορυφής θα κριθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα του Eurogroup που θα προηγηθεί. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα, καθώς σύμφωνα με το Reuters διέρρευσαν πληροφορίες πως θα συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας αδυναμίας πληρωμών από την Ελλάδα αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει πρώτα από τους θεσμούς και αν αυτό δεν συμβεί τότε η Σύνοδος Κορυφής κινδυνεύει να αποκτήσει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία άλλωστε που είχαν χθες η κ. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ επισήμαναν την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χρόνος που απομένει έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία.
Οργισμένος πάλι ο Γιούνκερ
Φανερά απογοητευμένος και συνάμα εκνευρισμένος από την αποτυχία των συνομιλιών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τόνισε πως «η εμπιστοσύνη που έδειξε στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν είχε ανταπόκριση».
Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη που του έχω δείξει δεν ανταποδόθηκε από εκείνον προς εμένα. Του πρόσφερα το επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν ύψους 35 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2015-2020. Αν ήμουν πρωθυπουργός της Ελλάδας, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσα να 'πουλήσω' ως επιτυχία, αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα από τον κ. Τσίπρα».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιούνκερ, η Αθήνα έχει παρεξηγήσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να αποτραπεί ένα Grexit. «Εχω προειδοποιήσει επανειλημμένα τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει στο ότι μπορώ να αποτρέψω, σε κάθε περίπτωση, την αποτυχία των συνομιλιών».
Παρ' όλο αυτά ο πρόεδρος της Κομισιόν συνεχίζει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επαφή με την καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, ενώ εντός του Σαββατοκύριακου θα επικοινωνήσει και με κ. Τσίπρα.
Β. Σόιμπλε
Τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει των Συνόδων της Δευτέρας χαμήλωσε κατά την προσφιλή του μέθοδο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που δήλωσε ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του αμφιβάλλουν για το αν μπορεί να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος εντός του Σαββατοκύριακου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρόταση «Γιούνκερ» είναι η μοναδική βάση για την επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τα χέρια του Eurogroup είναι δεμένα χωρίς ένα θετικό σήμα από τους θεσμούς.
Ντ. Τουσκ:
«Να τελειώσει το παιχνίδι του δειλού»
«Η Σύνοδος Κορυφής θα βάλει τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει μαγική λύση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, στέλνοντας έτσι ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα πως δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.
«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση», υπογράμμισε ο κ. Τουσκ. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συγκαλέσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε πως ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις ένδεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος.
«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεών μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», υπογράμμισε.
Οι... λεπτομέρειες
Σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τη λύση ή θα φέρουν τη ρήξη
Η συμφωνία ή η ρήξη θα κριθεί στον... διάβολο που κρύβουν οι λεπτομέρειες, λένε όσοι γνωρίζουν τα δεδομένα στις Βρυξέλλες. Χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δεχόταν η Αθήνα μια συμφωνία. Οπως είπε:
  • Μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, θα χρειαστεί να έχει σαφή αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων, με σκοπό την απομείωση του ελληνικού χρέους καθώς και σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
  • Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νέες περικοπές στις συντάξεις. Ωστόσο, εξετάζει τη μείωση του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
  • Η Ελλάδα δεν επεξεργάζεται Plan B, διότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει κινήσεις για την απομάκρυνση του κ. Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του. «Τέτοιες αψιμαχίες δεν ανήκουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ωστόσο, συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς τους αντίστοιχους θεσμικούς ρόλους, δεν μπορεί παρά να καταγράφονται», τόνισε.
Τι θέλει η Αθήνα
Οπως όλα δείχνουν προσωρινή λύση στο αδιέξοδο αποτελεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι ή ενδεχομένως και εννέα μήνες με χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας, ενώ δίνεται «μάχη» να συμπεριληφθεί στη συμφωνία δέσμευση για διευθέτηση του χρέους. Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να αξιοποιηθούν διαθέσιμες πηγές και συγκεκριμένα:
  • Τα έσοδα από το πρόγραμμα SMPs ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2014
  • Η δόση του 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον EFSF.
  • Τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να προέλθει από την αύξηση του πλαφόν για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Τι δίνει η ελληνική πλευρά
Δεδομένου ότι οι πιστωτές θέλουν να συνδυάσουν τις εκταμιεύσεις δόσεων προς την Ελλάδα με την εφαρμογή προαπαιτούμενων, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:
  • Εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23% με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους, που αναμένεται να προκαλέσουν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
  • Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% σε 29%, μέτρο που αφορά επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.
  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση Ταμείων.
phgh:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου