Ανασκουμπωμένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που ομολόγησε τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να στηρίξουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Οι δύσκολοι σκόπελοι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με την ακατάσχετη παροχολογία του πρωθυπουργού, αλλά και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων κυρίως σχετικά με το θέμα των συντάξεων φαίνεται ότι θα βρουν νέα κατεύθυνση.
Στην τακτική «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται» ο Αλέξης Τσίπρας έχει την δυνατότητα να ωθήσει στα άκρα το θέμα με το Σκοπιανό και την ονοματολογία, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Στην ίδια θέση, του διαθέσιμου και πρόθυμου να εξυπηρετήσει τον Αλέξη Τσίπρα, και ο Πάνος Καμμένος, προκειμένου να επωφεληθεί είτε μέσω της πατριωτικής του ρητορικής που θα αναμοχλεύσει εκ νέου για το θέμα των Σκοπίων, αφού πρώτα έδωσε την άδεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει την συμφωνία. Δεν λείπουν όμως και τα σενάρια που θέλουν τον Πάνο Καμμένο να εξασφαλίζει θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν επιμείνει όπως κάνει τελευταία στην απόσυρση της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση, αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή.
Είναι βέβαιο, ότι αυτό το σκηνικό έντασης και το παρασκήνιο μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, δεν πρόκειται να συνεχιστεί πολύ καθώς δεν το αντέχει το πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Η εξάντληση της τετραετίας, σενάριο που στήριζε, μέχρι πριν την ΔΕΘ η κυβέρνηση, φαίνεται ότι αποδυναμώνεται.
Ο Πάνος Καμμένος βλέποντας την δημοσκοπική κατρακύλα και τον «βέβαιο» πια κίνδυνο να μην μπει στην Βουλή, δίνει σκληρή επικοινωνιακή μάχη προκειμένου να συσπειρώσει το κομματικό του κοινό, το οποίο, όσο έχει απομείνει είναι… αποσυντονισμένο. Το πατριωτικό του φρόνημα και αφήγημα είναι ανεπανόρθωτα τραυματισμένο στην κοινή γνώμη και η προσπάθεια να κερδίσει έδαφος απέναντι στη ΝΔ σε εθνικά ζητήματα φανερώνει και το σκηνικό έντασης που θα δούμε να διαδραματίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα με τον Πάνο Καμμένο να σκληραίνει την στάση του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο όπου γίνονται επίσης προσπάθειες, όχι μόνο να ανακάμψουν δημοσκοπικά, αλλά και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κομματικού τους ακροατηρίου, καθώς τόσο το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, έχει αλλοιωθεί, όσο και το κοινωνικό της πρόσημο που «εξαφανίστηκε» με τις επιλογές της, οικονομικές και πολιτικές. Το προφίλ της κυβέρνησης «χαλάει» και ο «συνασπισμός» με τον Πάνο Καμμένο, κάτι που το Μαξίμου επιχειρεί να ανατρέψει και να αποποιηθεί οποιαδήποτε άλλη ταύτιση.
Αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βγει κερδισμένος από αυτή την ιστορία υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός είναι εδώ και καιρό «όμηρος» μιας συμφωνίας με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να άρει την εμπιστοσύνη του ο δεύτερος προς την κυβέρνηση όταν θα φτάνουμε κοντά στις εκλογές.
Τα σενάρια όμως θέλουν παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα «όμηρο», μιας συμφωνίας και με τους ευρωπαϊκούς εταίρους αλλά και τους Αμερικανούς για λύση του Σκοπιανού, για αυτό είναι ξεκάθαρο πως από το Μαξίμου δεν θα ήθελαν να «πετάξουν το μπαλάκι» του Σκοπιανού στην επόμενη κυβέρνηση.
Από το Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργήσει θετικά για την Κουμουνδούρου και ειδικότερα για τον Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύοντάς τον ως ηγέτη που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα σε ζητήματα που επί χρόνια παρέμειναν άλυτα, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος και στους ψηφοφόρους του θα έχει αποδείξει ότι δεν ταυτίζεται με τις ακρότητες του κυβερνητικού του εταίρου.
Πηγή: https://www.parapolitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου