Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ΗΠΑ: ”Κίνδυνος για πυρηνική σύγκρουση - σταματήστε την Τουρκία”


Μια καθαρή στρατηγική ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών
θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό σενάριο για πυρηνική σύγκρουση και πλήρως καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, προειδοποίησε ο Adam Garfinkle, αμερικανικός εκδότης συμφερόντων σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ahval.

Η διπλωματική κρίση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας προκλήθηκε από μια περίπλοκη συσσώρευση ζητημάτων, όπως η φυλάκιση Αμερικανών πολιτών και εργαζομένων, η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την τουρκική πλευρά, ενάντια στις επιθυμίες του ΝΑΤΟ, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ σε συριακές και κουρδικές ομάδες που η Τουρκία έχει ορίσει ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα εν λόγω προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από τις προσωπικότητες των δύο προέδρων που είναι υπεύθυνοι για τις χώρες, δήλωσε ο Garfinkle.

Οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πάρα πολύ όμοιοι ως πολιτικοί άνδρες: υπερήφανοι ναρκισσιστές που αναδεικνύουν την προσωπική πίστη στον νόμο, κατασκευαστές γεγονότων που συχνά μιλάνε πριν να σκεφτούν, και των οποίων τα εξωτικά μυαλά δεν λειτουργούν τις περισσότερες φορές, είπε ο Garfinkle.

Η σοβαρότητα της επακόλουθης κατάρρευσης των σχέσεων και η προφανής απροθυμία του Ερντογάν να συμβιβαστεί οδήγησαν ορισμένους εμπειρογνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμπεράνουν ότι οι σχέσεις των δύο εθνών δεν γίνεται να βελτιωθούν.

Αυτό όμως θα ήταν ένα σοβαρό λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία να συνεχίσει το δικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, κίνηση που θα μπορούσε να έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Garfinkle.

Μία ολοκληρωτική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σήμαινε την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το τουρκικό έδαφος, καθώς και τα πυρηνικά όπλα που κατέχουν. Και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση του «εκτεταμένου αποτρεπτικού παράγοντα” ότι αυτά τα όπλα παρέχουν στην Τουρκία την απάντηση στις απειλές για την ασφάλειά της, ανέφερε ο Garfinkle.

Με τις πυρηνικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, του Ισραήλ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, η Τουρκία θα αισθανθεί την πίεση να εξασφαλίσει την άμυνά της, προμηθεύοντας τα δικά της πυρηνικά όπλα.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανότατα να αναπτύξει λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές, τουλάχιστον στην πλευρά του από τον ωκεανό μέσα σε δύο με τρία χρόνια”, δήλωσε ο Garfinkle.

Επιπλέον, η ύπαρξη ενός τουρκικού πυρηνικού προγράμματος θα ωθήσει το Ιράν να αναζωογονήσει το δικό του πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν πυρηνικές ένοπλες σε μόλις τρία έως πέντε χρόνια.

«Το σοκ στην περιοχή θα είναι βαθύ, και ενδεχομένως πολύ επικίνδυνο”, δήλωσε ο Garfinkle.

Η αλλαγή του περιφερειακού καθεστώτος της Τουρκίας από σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια χώρα με μια «πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική” απλά θα συμπληρωνόταν σε μια τόσο μεγάλη και επικίνδυνη εξέλιξη.

«Όταν πρόκειται για την Εγγύς Ανατολή, το τέλος της αμερικανικής-τουρκικής στρατηγικής σχέσης θα έπεφτε βασικά στο εξής: Αντί να ενταχθεί η Τουρκία σε μια συνεκτική, σταθεροποιητική και προστατευτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή, θα έχει έναν πιο ανεξάρτητο και διαχωριστικό ρόλο», δήλωσε ο Garfinkle.

Εκτός από την απώλεια περιφερειακής επιρροής που θα χτυπήσει αναπόφευκτα τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παρενέργεια της απώλειας σημαντικών βάσεων στο τουρκικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του Ιντσιρλίκ στο νότο της χώρας, θα ήταν αδύνατο να προβλεφθεί μια εντελώς ανεξάρτητη πολιτική της Τουρκίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομακτικά σενάρια, προειδοποίησε ο Garfinkle.

«Μερικά από τα σενάρια που μπορεί κανείς να φανταστούν είναι αρκετά εκπληκτικά. Παραδείγματος χάριν, υπήρξε ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πριν ακόμη υπάρξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν οι Τούρκοι και οι Πέρσες προσπάθησαν να δολοφονήσουν ο ένας τον άλλον σε μεγάλο αριθμό”, ανέφερε ο Garfinkle.

«Όμως, όσο πόνο κι αν προκάλεσαν οι τραγωδίες σε εκείνους τους πολέμους, δεν μπορεί να υπάρχει σύγκριση με την καταστροφή που θα προκαλούσε ένας Ιρανο-τουρκικός πυρηνικός πόλεμος στον 21ο αιώνα για όλους τους λαούς της περιοχής”, είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

«Συνεπώς, όλοι,” συνέχισε ο Garfinkle, «πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η ανάπτυξη πρόσθετων δυνατοτήτων ανεξάρτητων πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή ή κοντά στη Μέση Ανατολή”.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει η απειλή της απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, πλάνο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, γιατί αυτή θα ήταν η μόνη ισχυρότερη κινητήρια δύναμη πίσω από την απόφαση της Τουρκίας να κατασκευάσει το δικό της οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων”.





hellas press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου