Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Απειλή για γ΄ αξιολόγηση και τράπεζες το "πάγωμα" των πλειστηριασμών


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Απειλή για γ΄ αξιολόγηση και τράπεζες το "πάγωμα" των πλειστηριασμών
της Νένας Μαλλιάρα
Ευθεία απειλή για την πρόοδο της τρίτης αξιολόγησης και κίνδυνο να οδηγηθούν οι τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, εγείρει το "πάγωμα" των πλειστηριασμών μέχρι τα τέλη του έτους. 

Η απόφαση των συμβολαιογράφων να απόσχουν από κάθε πλειστηριασμό, σε ηλεκτρονική ή φυσική μορφή, μέχρι τα τέλη του έτους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και καλεί πλέον την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα και εμπράκτως στο θέμα. Και αυτό διότι οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι ουσιαστικά "παγωμένοι" την τελευταία διετία, συνδέονται ευθέως από τους "θεσμούς" με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και παράλληλα αποτελούν το κριτήριο για το εάν οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.
Πρόκειται για δύο θέματα εξαιρετικής κρισιμότητας για την επόμενη μέρα της χώρας, τα οποία διακυβεύονται με το "πάγωμα" των πλειστηριασμών και την "ομηρία" των συμβολαιογράφων από τις συλλογικότητες των αντιδρούντων στους πλειστηριασμούς.
Για τις τράπεζες, ο νέος "πάγος" (μέχρι νεωτέρας;) στους πλειστηριασμούς σημαίνει ότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, και μάλιστα εντός συγκεκριμένων και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. 
Η αποτυχία αυτή θα οδηγήσει και σε αποτυχία στα stress tests της ΕΚΤ το 2018, δημιουργώντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα προδιαγραφεί αρκετά νωρίτερα, καθώς ο SSM έχει ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους στους οποίους η έμφαση δίνεται στη δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες. Με βάση τα πορίσματα του SSM, τα οποία προφανώς θα είναι αρνητικά αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί και δεν ρευστοποιηθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις των τραπεζών, θα καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, από τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο SSM θα καθόριζε μία βάση τιμών για την τιμολόγηση των ενεχύρων των τραπεζών και το δυνητικό ύψος των ανακτήσεων οφειλών. Σημειώνεται ότι τα ενέχυρα χάνουν την αξία τους όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που χρειαστεί, εν προκειμένω όταν δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν για να αποπληρωθούν δάνεια στα οποία αποτελούν εξασφάλιση.
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς η απόφαση των συμβολαιογράφων που ελήφθη υπό το κράτος συνεχούς εκφοβισμού τους, μπορεί να φτάσει να δικαιώσει τελικώς τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες. Η θέση αυτή είχε πρόσφατα τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην αξία των τραπεζικών μετοχών και στην οπτική των ξένων επενδυτών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας σε ανοιχτή αντιπαράθεση την ΕΚΤ με το ΔΝΤ και τελικώς σε "οπισθοχώρηση" το ΔΝΤ, το οποίο συμβιβάστηκε με την επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" (27/10), οι ισορροπίες που επιτεύχθηκαν μετά την "οπισθοχώρηση" του ΔΝΤ από την απαίτησή του για τη διεξαγωγή AQRs στις ελληνικές τράπεζες, είναι εύθραυστες και εξαρτώμενες από την "διακεκαυμένη ζώνη" των ηλεκτρονικών  πλειστηριασμών, από τους οποίους θα εξαρτηθεί τόσο η εφεξής στάση του ΔΝΤ, όσο και η στάση της ΕΚΤ ενόψει των stress tests του 2018. Αποτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως γράφαμε, θα φέρει παραδοχές με τη "σφραγίδα" του ΔΝΤ για το δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν επισημάνει πως οι πλειστηριασμοί θα στόχευαν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2017, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορούν να συνεχίσουν το… πάρτυ.
Εν τω μεταξύ, το "πάγωμα" των πλειστηριασμών τορπιλίζει και τη διαδικασία των χορηγήσεων νέων δανείων, τα οποία έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η Οικονομία για την επανεκκίνησή της. 
Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Και τραπεζική πίστη χωρίς αναγκαστική εκτέλεση ενεχύρων δεν μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε, καταλήγουν, η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου