Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 ΜΟΝΙΜΑ Πάνω από τον Ουρανό της ΚΥΠΡΟΥ… Πάρε να Έχεις ΣΑΛΕΜΕΝΕ «Σουλτάνε»


Ενεργό ρόλο στη νέα προσέγγιση που διαμορφώνεται εντός της Ε.Ε., στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής για την άμυνα βασισμένη στην πρόνοια για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), διεκδικεί η Κύπρος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η παρουσία, μετά από 16 χρόνια, των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F16 στους κυπριακούς αιθέρες, την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 57ης επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Η ενισχυμένη συνεργασία για την Άμυνα, η οποία προνοείται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, επανέρχεται στις προτεραιότητες της Ε.Ε. και προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ κρατών σε θέματα Άμυνας. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα για κοινές αεροναυτικές ή ακόμα και χερσαίες ασκήσεις. Υπό αυτές τις εξελίξεις, Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν από κοινού στη βάση και μελέτης για συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας έρευνας και άλλως πως. Έτσι απαντούν πηγές του υπουργείου Άμυνας στις βολές που εκτοξεύθηκαν για την παρουσία των ελληνικών μαχητικών στη διάρκεια της παρέλασης.
Όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή από το υπουργείο Άμυνας, η Κύπρος, λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης, θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ε.Ε. και σε αυτό εντάσσεται και η αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και η δημιουργία της ναυτικής βάσης.
Σημειώνεται ακόμα ότι παρουσία στην παρέλαση είχε και το «Ευρωπαϊκό Συγκρότημα Μάχης» στο οποίο μετέχει η Κύπρος. Συγκεκριμένα, η Κύπρος συμμετέχει, μαζί με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία στο ΣΜ «HELBROC», με Κράτος Πλαίσιο την Ελλάδα. Τα Ευρωπαϊκά Συγκροτήματα Μάχης είναι πολυεθνικά στρατιωτικά συγκροτήματα ταχείας ανάπτυξης που μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα, είτε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης.
Παράλληλα, βέβαια, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2014 έχει υπογραφεί με την Ελλάδα το κοινό μνημόνιο κρίσεως, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2015 και πλέον καθιερώνεται ως εργαλείο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων. Μέσα στο πλαίσιο του κοινού μνημονίου προβλέπεται και η λειτουργία Μικτής Επιτροπής για θέματα Άμυνας στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, οι αρχηγοί Στρατού, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων και ανώτατα επιτελικά στελέχη των δύο χωρών. Η Μικτή Επιτροπή συνέρχεται κάθε εξάμηνο και η επόμενη συνεδρία της είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του επόμενου μηνός. Στην ατζέντα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχουν θέματα που αφορούν τόσο τη διμερή συνεργασία, όσο και ζητήματα συνεργασία με τρίτες χώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις που να αφορούν κοινές ασκήσεις των δύο χωρών.
Επιπρόσθετα, προχωρούν και οι τριμερείς συνεργασίες και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, με τις οποίες προβλέπεται και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.
Συνεπώς, όπως ανέφερε η αρμόδια πηγή, απέχει πολύ από την πραγματικότητα η προσπάθεια διασύνδεσης των ελληνικών αεροσκαφών με τις εκλογές.
Σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές και η Κύπρος θέλει να εκμεταλλευτεί τη θέση της και να μπει στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της ως κράτος γενικότερα και ειδικότερα τα ενεργειακά της συμφέροντα στην περιοχή ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Συνεπώς, όπως είπε, η παρουσία των ελληνικών μαχητικών θα έχει και συνέχεια, ενώ ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε η έλευσή τους ήταν για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις ή και προσπάθεια παρεμπόδισης ή αναχαίτισής τους από άλλα αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου