Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Είδηση ΣΕΙΣΜΟΣ! Χάνουμε την ΑΟΖ! Η Ελλάδα κοιμάται...


Άμεσος είναι ο κίνδυνος για την ελληνική ΑΟΖ από την ραγδαία αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να απομονώσει την Ελλάδα και να τα ξαναβρεί με την Ρωσία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να επανασυνδεθεί και με το Ισραήλ, ενώ φαίνεται πως θα τα βρει σύντομα και με την Αίγυπτο. Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται πως δε θα πεισθεί τόσο εύκολα όσο νόμιζε ο Ερντογάν, καθώς πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως δε θα γίνει τελικά η άρση του εμπάργκο. 
Ο Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες είχε στριμωχθεί σε μία γωνία, καθώς είχε παγιδευτεί από την ίδια την πολιτική του. Η επιθετική στάση του και οι κινήσεις του είχαν φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, καθώς είχε ανοίξει μέτωπα με όλους τους γείτονές του. Μάλιστα τώρα φαίνεται πως έρχεται σε ρήξη με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ερντογάν επιχειρεί προσέγγιση με τους εχθρούς του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από της εξελίξεις αυτές. Το σύγχρονο γεωπολιτικό τοπίο έχει φέρει τα πάνω κάτω και η χώρα μας ενδέχεται να βγει ηττημένη από την ΑΟΖ. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι Τούρκοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρούν να γκριζάρουν το Αιγαίο και να υφαρπάξουν το Καστελόριζο και τα Δωδεκάνησα. 
 Στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121, πως όλα τα νησιά που κατοικούνται διαθέτουν ΑΟΖ. Η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ έχει ΑΟΖ και για αυτό οι προκλητικές αξιώσεις των Τούρκων δεν ευσταθούν. 
Το δυσάρεστο είναι πως δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την πολιτική ηγεσία του τόπου, ενώ παρατηρούμε πως επίσης έχουμε κενά σε διπλωματικό επίπεδο. Δηλαδή οι πολιτικοί αδρανούν, αν και οι Τούρκοι δηλώνουν ανοικτά πως δε γίνεται ένα τόσο μικρό νησί, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία, να έχει τόσο μεγάλη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Οι γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές εξελίξεις είναι τεράστιες. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις καθώς παίζονται ύποπτα παιχνίδια εις βάρος του έθνους μας. 






voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου