Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Παυλόπουλος στο TASS: «Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινές»


pavlopoulos_profil
Η Ελλάδα βλέπει παραδοσιακά τη Ρωσία ως μια μεγάλη δύναμη που θα έπρεπε να έχει κανονική συνεργασία με την ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Πρώτο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του πρακτορείου TASS, Mikhail Gusman.
«Η Ρωσία έχει πάρα πολλούς συμμάχους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Η Ελλάδα βλέπει παραδοσιακά τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη που θα πρέπει να έχει κανονική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Κατά τη γνώμη του ΠτΔ «οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινές».
«Εμείς [η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία] είμαστε εταίροι στην αντιμετώπιση των πιο σημαντικών διεθνών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συναντήσαμε στη Συρία μόλις πρόσφατα», δήλωσε ο Παυλόπουλος.
«Μπορεί να έχουμε διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, για παράδειγμα, αυτά για την Ουκρανία, αλλά μπορούμε να τα επιλύσουμε μέσω διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει καλή θέληση. Μπροστά στις κύριες προκλήσεις αυτές οι διαφωνίες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».
Ο Παυλόπουλος είπε ότι δεν μιλάει μόνο εξ ονόματος της χώρας του.
«Η Ρωσία έχει προνομιακές σχέσεις με πολλά άλλα κράτη, για παράδειγμα, τη Γερμανία. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα χαιρετίζει τέτοιες σχέσεις», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία έχουν πολλά περισσότερα κοινά σημεία από ότι διαφωνίες. Και αυτό είναι πολύ καλό».
Ο Έλληνας ΠτΔ τόνισε τις προσπάθειες της Αθήνας «για να προωθήσει μια προσέγγιση μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας με κάθε δυνατό μέσο».
Σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο
Με τα λόγια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ρωσία ήταν πάντα και θα είναι μια μεγάλη δύναμη, που διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη μοίρα ολόκληρης της ανθρωπότητας.
«Η Ρωσία ήταν πάντα και θα είναι μια μεγάλη δύναμη που παίζει καθοριστικό ρόλο για την τύχη όλης της ανθρωπότητας και ο καθένας το αντιλαμβάνεται αυτό – η Ελλάδα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ», είπε.
«Τόσο στο θέμα της επίλυσης της συριακής κρίσης, όσο και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Ρωσία, με την τεράστια δύναμή της, έχει δυνατότητες και πράξεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία «παίζει το ρόλο που είναι κατάλληλη για αυτό».
Σύμφωνα με τον Παυλόπουλο, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Μιλώντας για τις Ρωσο-ελληνικές σχέσεις, ο Έλληνας πρόεδρος είπε ότι ήταν πάντα καλές. «Η ιστορία έχει δείξει ότι, παρά την πολιτική κατάσταση, υπήρχαν ανέκαθεν ισχυροί δεσμοί που ενώνουν τους δυο λαούς μας», είπε. «Ανέκαθεν υπήρχε αμοιβαία κατανόηση μεταξύ μας σε όλα τα θεμελιώδη ζητήματα και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μόσχα».
«Ως πρόεδρος μιας από τις χώρες της ΕΕ, μπορώ να πω ότι, όταν χρειάζεται, βάζουμε στην άκρη τις διαφορές που μας χωρίζουν για την επίτευξη πιο σημαντικών στρατηγικών στόχων, όπως η επίλυση της συριακής κρίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Παυλόπουλος.
«Πρόκειται για τομείς μας κοινού ενδιαφέροντος και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση – όχι μόνο μεταξύ της Ρωσίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά επίσης και με τις ΗΠΑ και όλες τις δυνάμεις που επηρεάζουν αποφασιστικά την τύχη του κόσμου- εμπνέει ελπίδα».
Η Ελλάδα θα είναι ενθουσιασμένη να καλωσορίσει τον Πούτιν στην Αθήνα
«Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να καλωσορίσουμε τον Ρώσο πρόεδρο εδώ στην Αθήνα», δήλωσε ο Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΠτΔ, «η Ρωσία και η Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλούς τομείς».
Η συνεργασία σε διάφορους τομείς είναι ήδη ενεργά εξελισσόμενη, ενώ άλλοι τομείς έχουν κάποιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό.
«Μεταξύ αυτών θα ήθελα να αναφέρω την οικονομία εν γένει και τη γεωργική συνεργασία συγκεκριμένα, η οποία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα», σημείωσε ο Παυλόπουλος.
«Υπάρχουν και άλλοι τομείς συνεργασίας, επίσης, που είναι πολύ σημαντικοί, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης. Υπάρχει επίσης ο τουρισμός. Πιστεύω ότι χάρη στον τουρισμό, η σύνδεση μεταξύ των λαών των χωρών μας γίνεται όλο και πιο δυνατή», πρόσθεσε.
«Επιπλέον, η ενεργειακή συνεργασία αξίζει να σημειωθεί επίσης, καθώς μπορούμε να πετύχουμε πολλά σε αυτόν τον τομέα», συνέχισε ο Παυλόπουλος. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ και εμμένει σε όλους τους κανόνες του οργανισμού. Υπάρχουν ευρείες προοπτικές για συνεργασία στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, τις οποίες αναπτύσσουμε και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη στο μέλλον», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο του Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και του Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο Παυλόπουλος είπε ότι οι εκδηλώσεις που αποδεικνύουν τον κοινό πολιτισμό των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
«Εννοώ τις ρίζες των πολιτισμών μας, που πηγάζουν από μία θρησκεία – Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη», είπε σημειώνοντας ότι αυτή η θρησκεία «στέλνει το μήνυμα της αγάπης για την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο».





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου