Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«Βόμβα» για το κυπριακό φυσικό αέριο – Η πραγματική αξία του!


cyprus_aoz_afrodite
Αποκαλυπτικός ως προς τα μεγέθη των εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κυπριακή ΑΟΖ ήταν ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας τα καθαρά έσοδα του κοιτάσματος, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν την αποπληρωμή πέραν του 1/3 του υφιστάμενου δημοσίου χρέους της Κύπρου.
Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και σε άλλες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της κυπριακής ΑΟΖ. «Υπάρχουν και άλλες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ όπου έγιναν και θα γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις. Θα υπάρξει και κάποια πρόσθετη αδειοδότηση (Γ’ γύρος) άρα είναι μια πολύ σημαντική προοπτική».
Ερωτηθείς για την αξιοποίηση των εσόδων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται ποτέ να περιληφθούν χρήματα από την αξιοποίηση του κοιτάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό». Θα μένουν είπε, εκτός προϋπολογισμού για να χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές γενιές.
«Kατάντια για τη χώρα το γεγονός ότι χρειάστηκε τα δεκανίκια της τρόικα».
Αν η Κύπρος έμπαινε σε πρόγραμμα στήριξης την άνοιξη του 2011, αντί για το 2013, δεν θα χρειαζόταν, υποστήριξε, να γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν επιλογή, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη η απώλεια των καταθέσεων, αφού η Κύπρος βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι κατάντια για τη χώρα το γεγονός ότι χρειάστηκε τα δεκανίκια της τρόικας
Τα ταμειακά διαθέσιμα όταν ανέλαβα το ΥΠΟΙΚ, είπε, επαρκούσαν για έναν μήνα.
Για την έξοδο από το μνημόνιο, τρία χρόνια μετά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, αλλά ότι βγήκε, ενώ είχε επιστρέψει η ανάπτυξη.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου