Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Στους θεσμούς για ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας...


Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με το κουαρτέτο των θεσμών (έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18:00) αναμένεται να...
συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει στους επικεφαλής των κλιμακίων τις προτάσεις της τόσο για το «πακέτο» του 1,8 δισ. ευρώ, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια και αναμένει τις απαντήσεις των θεσμών.

Το πακέτο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

♦ αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

♦ αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας

♦ επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές και όχι στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών

♦ αναπροσαρμογή συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ειδικά για τους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τις 200.000

♦ αύξηση του τέλους ταξινόμησης για εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές της προηγούμενης αντιρρυπαντικής οδηγίας (π.χ. EURO 5)

♦ επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές και όχι στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών

♦ αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και οινοπνευματώδη

♦ θέσπιση επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας σε σχέση με αυτήν που έχει ήδη προταθεί στους θεσμούς και οδηγεί σε επιβαρύνσεις από 100 ευρώ σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Τagespiegel» ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος Απριλίου.

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό αυτού του έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επεσήμανε σε συνέντευξή του την ανάγκη κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή.

«Και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση», πρόσθεσε ο ίδιος.




nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου