Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ2016…
Το λιγότερο απίστευτη ανοησία, κατά άλλους εγκληματική ενέργεια κατά της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της ίδιας της χώρας χαρακτηρίζεται η εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία στην ουσία διατάσσονται οι τράπεζες να φακελώνουν όποιον πάει να πληρώσει υποχρεώσεις του με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ή ζητάει να ανταλλάξει τα 500άρικα που είχε κάτω από το… στρώμα ή θαμμένα σε κάποια μεριά της αυλής με χαρτονομίσματα των 100 και των 50 ευρώ!
Η αφελής εξήγηση είναι ότι πρόκειται για προληπτικό έλεγχο, καθώς τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι προϊόν μαύρου χρήματος και η ανταλλαγή αποτελεί ξέπλυμα, οπότε τώρα θα εξαρθρώσουμε το κύκλωμα.
Με αυτήν την απόφασή του ο κ. Στουρνάρας πυροβολεί όχι μόνο την Αγορά αλλά και τα ίδια του τα πόδια, στερώντας από την κατανάλωση ζεστό χρήμα, που θα μπορούσε να αυξήσει τη ρευστότητα και να κρατήσει ανοικτά πολλά μαγαζιά που είναι στο κόκκινο, ώστε να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας, που θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων.
Αν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι από ξέπλυμα τα χρήματα όσων έχουν βάλει κάτι στην άκρη για να αντέξουν και να κρατήσουν ζωντανά τα παιδιά τους, για να μην καταντήσουν ζητιάνοι, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και θα πούμε ευθέως ότι με τέτοια μυαλά δεν κάνει για την καρέκλα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πολλά από αυτά τα 500άρικα είναι από τα 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις καταθέσεις των τραπεζών λίγο πριν από τα capital controls, όταν είχαν αρχίσει να πυκνώνουν τα σύννεφα λόγω του αδιεξόδου της αξιολόγησης – έργο του Βαρουφάκη. Επομένως, δεν μπορεί να μην έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το λιγότερο, μια… χονδρική γεύση των «γνωστών και μη εξαιρετέων» -όπως λέγονται- που απέσυραν τις καταθέσεις τους για φορολογικούς παραδείσους. Αυτούς τους ψάξατε, κύριε Στουρνάρα, ή είναι φίλοι καλοί του διαχρονικού ντόπιου οικονομικού κατεστημένου και απολαμβάνουν ασυλία; Αυτήν τη στιγμή ξέρετε τι πετύχατε, κύριε Στουρνάρα; Πολλοί από εκείνους που είχαν κρύψει τις οικονομίες τους «κάτω από το στρώμα» να τις ξαναχώσουν εκεί, με αποτέλεσμα να χάνει οξυγόνο η Αγορά. Ενώ άλλοι που έχουν κρυμμένα μεγαλύτερα ποσά και έχουν… προσβάσεις σε μεσάζοντες θα τα βγάλουν έξω και χαμένη θα είναι πάλι η ελληνική οικονομία. Πέραν αυτών, αμέσως μετά τον φόβο που σπείρατε, κύριε Διοικητή, πήραν το μήνυμα ξένα funds και ήδη βρίσκονται εδώ και αναλαμβάνουν να βγάλουν έξω ό,τι ποσό θέλει ο καθένας, με αμοιβή 10% το λιγότερο! Υπολογίζεται ότι από τα 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε στρώματα και σε αυλές, ίσως και σε θυρίδες.
Ποιος είναι ο χαμένος, κύριε Στουρνάρα; Η χώρα και φυσικά και εσείς. Και βεβαίως η Αγορά, που συνεχίζει να είναι στην εντατική.
Αυτό που δεν πήρε, όμως, χαμπάρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η τεράστιας σημασίας αποκάλυψη του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών):
Ότι από το εισόδημα των νοικοκυριών που διαμορφώνεται σε 154,2 δισ. ευρώ το φορολογητέο εισόδημα των νοικοκυριών που δηλώνεται ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ περίπου»!
Αυτό τι σημαίνει, κύριε Στουρνάρα; Ότι τα υπόλοιπα 80 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μαύρο χρήμα και μαζί με τα 500άρικα που είναι κρυμμένα στα στρώματα και όπου αλλού πάει ο νους φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ! Και από αυτά τουλάχιστον τα 80 δισ. ευρώ είναι ετήσιο εισόδημα που παράγεται αλλά δεν δηλώνεται λόγω της ανικανότητας των φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών και της υψηλότατης φορολογίας, αφού αν το δηλώσεις θα το… χάσεις, σε αντίθεση με το σύνθημα επί υπουργού Χωροταξίας Αντώνη Τρίτση για τα αυθαίρετα: «Δήλωσέ το για να το σώσεις».




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου