Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Στοιχεία-σοκ! Η Ελλάδα χρεοκοπεί… Πληροφοριακά Στοιχεία

Ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία δείχνει να είναι η Ελλάδα, με βάσει τουλάχιστον τα στοιχεία των διεθνών οίκων αξιολόγησης. 
Σε αυτή την απευκταία λίστα μαζί με τη χώρα μας βρίσκονται η Βενεζουέλα, το Πόρτο Ρίκο και η Ουκρανία, κάτι που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η χώρα μας όχι μόνο δεν ορθοποδεί αλλά πέφτει ακόμα χαμηλότερα με το πέρασμα του χρόνου.
Μην ξεχνάτε άλλωστε πως η μια εκ των τριών χωρών που βρίσκονται στη λίστα με τη χώρα μας είχε χρησιμοποιηθεί σαν προεκλογικό παράδειγμα της Κυβέρνησης.
Μια χώρα που σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει ως υπόδειγμα αριστερής διακυβέρνησης, παρόλο που σε πολλούς κατοίκους της λείπουν βασικά αγαθά όπως για παράδειγμα το χαρτί υγείας, ενώ κατά το παρελθόν αναγκαζόντουσαν να τρώνε ακόμα και σκυλοτροφές για να επιβιώσουν!
Την ίδια ώρα η μέχρι πρότινος σκωπτική σύγκριση της Ελλάδας με οικονομίες όπως αυτές της Ζάμπια ή της Ουγκάντα φαντάζει τουάχιστον προσβλητική προς… αυτές, μιας και με βάση τα τελευταία διεθνή στοιχεία οι προαναφερόμενες χώρες έχουν υψηλότερη βαθμολογία από τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη σχετικά με τις πιθανότητες χρεοκοπίας τους!
Κάτι τέτοιο ισχύει και για τις Αλβανία, Πακιστάν, Λίβανο, Κένυα, ακόμα και για το Ελ Σαλβαδόρ! Μοιάζει απίστευτο αλλά η Ελλάδα, το Πουέρτο Ρίκο, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα έχουν παραπλήσιες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν στο ορατό μέλλον!
Πιο συγκεκριμένα και αξιολογώντας τον συνδυασμό της υφιστάμενης πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών, όπως αυτή κατά περίπτωση βαθμολογείται από τους αρμόδιους οίκους της Fitch Ratings, της Standard & Poor's και της Moody's, αλλά και από το ύψος των ασφαλίστρων χρεοκοπίας κάθε χώρας, των περιβόητων CDS τα παραπάνω στοιχεία είναι πέρα για πέρα αληθινά.
Από 232 χώρες συνολικά (αναλύοντας συνολικά 300.000 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες), η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, καθώς οι οίκοι Moody's και Fitch τη βαθμολογούν στην κλίμακα Caa3, ενώ η Standard & Poor's μόλις προ μηνός αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας κατά μία κλίμακα, ανεβάζοντάς την από τη χαμηλότερη βαθμίδα (σε Β- από CCC+).
Το δε αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μεταξύ των τεσσάρων αυτών οικονομιών -προσοχή, σε σύνολο 144 παγκοσμίως που αξιολογούνται από τους διεθνείς οίκους- η Ελλάδα με βάση την κατάταξή της από Moody's και Fitch βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς είναι η μοναδική που διαθέτει ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, και παράλληλα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, οπότε έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση χωρίς την ανάγκη έκθεσής της στις διεθνείς αγορές για τα επόμενα τρίμηνα. 
Κάτι που δεν ισχύει για Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα, ούτε πλέον και για την Ουκρανία, της οποίας το πρόγραμμα στήριξης διεκόπη με απόφαση του ΔΝΤ στις αρχές Φεβρουαρίου λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει.






voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου