Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ – Η Κομισιόν αξιολογεί την… κοροϊδία της Τουρκίας στο προσφυγικό!


eu_turkey
Εμπαιγμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα αντανακλούν τα στοιχεία της Κομισιόν, στο πλαίσιο της αξιολόγησής της επί του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό (17 Δεκεμβρίου-31 Ιανουαρίου).
Η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», καταδεικνύει ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει αποδώσει καρπούς (τουλάχιστον μέχρι στιγμής), παρά τα δώρα που απλόχερα μοιράζουν οι Βρυξέλλες προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η αξιολόγηση της Κομισιόν αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα, από την Τουρκία, «παραμένει εξαιρετικά ψηλός για αυτή τη χρονική περίοδο», στη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που χαρακτηρίζει ως «ανησυχητικό φαινόμενο», ενώ καλεί την Άγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες «κατεπειγόντως» προκειμένου «να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων από την επικράτειά της».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, ανέρχεται σε 2.377 πρόσωπα (κατά μέσο όρο), ενώ ο συνολικός αριθμός σε 109.336 πρόσωπα. Η Κομισιόν σημειώνει ότι συγκριτικά με τον Οκτώβριο 2015 (οπότε καταγράφηκαν 214.792 παράνομες αφίξεις προσφύγων μεταναστών στην Ελλάδα), οι αριθμοί βρίσκονται σε «καθοδική τροχιά», καθώς τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν 60.466 παράνομες αφίξεις. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός είναι. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των Αφγανών και Ιρακινών παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά και καλούν την Άγκυρα να προβεί στις εξής ενέργειες:
-Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να ενισχύσει τις επίγειες επιχειρήσεις και να κάνει συγκεκριμένη πρόοδο στην αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων μεταναστών και προσφύγων από την επικράτειά της.
-Να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων, να ενισχύσει τη μάχη κατά των λαθρεμπόρων μεταναστών και προσφύγων και να προχωρήσει σε «καλύτερη εφαρμογή» της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
-Να επιβάλει ή να ενισχύσει την υποχρέωση εξασφάλισης βίζας από πολίτες κρατών που φθάνουν ελεύθερα στην Τουρκία και από εκεί αναχωρούν για την Ελλάδα (Μαρόκο, Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές). Να εισέλθει σε διαβούλευση για επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών με τις προαναφερθείσες χώρες.
-Να αναθεωρήσει το σχέδιο νόμου για τα προσωπικά δεδομένα -που βρίσκεται ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης- και να το ευθυγραμμίσει πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μια τέτοια εξέλιξη, θα επιτρέψει στενότερη συνεργασία με τις υπηρεσίες Europol, Eurojust και με τα κράτη-μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα, η οποία όπως προκύπτει ευθέως δεν έχει υλοποιήσει (μέχρι στιγμής) τις δεσμεύσεις της επί του Σχεδίου Δράσης, έχει εξασφαλίσει μεταξύ άλλων, 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως «πρώτη δόση» από την Ε.Ε για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων καθώς και τη δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ΕΕ εμμένει σε «συνταγή Τουρκίας»
Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη διοχέτευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, στη μέση του χειμώνα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την καθοδήγηση της Άγκελα Μέρκελ, εμμένει ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με τη Τουρκία στο προσφυγικό είναι μονόδρομος. Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», ο κ. Γιούνκερ, είχε εισπράξει προσβολές από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του είχε υποδείξει ότι η χώρα στην οποία είχε θητεύσει ως πρωθυπουργός (Λουξεμβούργο) έχει το μέγεθος μιας πόλης της Τουρκίας, ενώ αξίωσε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αφήνοντας να διαρρεύσει ο κίνδυνος διοχέτευσης νέων κυμάτων προσφύγων στην Ε.Ε.
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου