Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ίσες αποστάσεις από State Department για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο


kirby_john
Δεν έλαβε θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αίτημα της Τουρκίας και της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, για να αναλάβει το ΝΑΤΟ περιπολίες στο Αιγαίο Πέλαγος, με στόχο υποτίθεται να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την τουρκική εισήγηση, που έγινε υπό την κάλυψη της Γερμανίας και τώρα οι τρεις χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες στη σύνοδο υπουργών ‘Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
«Πιστεύουμε, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, πως όλα τα έθνη έχουν την ευθύνη να προσπαθήσουν νε έρθουν κοντά για να αντιμετωπίσουν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε αυτό. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε και να ασχολούμαστε με το πρόβλημα. Και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε τόσο σημαντική την συνάντηση του Μονάχου, για αυτό προσπαθούμε τόσο σκληρά να επιτύχουμε μια πολιτική λύση στην Συρία».
O εκπρόσωπος είπε ότι αρνείται να προκαταβάλει αποφάσεις που το ΝΑΤΟ έλαβε ή θα λάβει. Αυτό, τόνισε, αφορά τους ηγέτες της συμμαχίας. Υπάρχει σύνοδος των υπουργών Άμυνας αυτή την εβδομάδα και το ΝΑΤΟ θα μιλήσει, όχι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημείωσε ότι πολλά ευρωπαϊκά έθνη αντιμετωπίζουν τις ισχυρές προσφυγικές ροές και αυτό το αναγνωρίζουμε. Ο υπουργός Εξωτερικών (Κέρι) ήταν στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα , στην σύσκεψη των δωρητών όχι μόνο για να δείξει τη δική μας μεγαλύτερη εμπλοκή, αλλά και για να πείσει άλλα έθνη να εμπλακούν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης, υπογράμμισε και κατέληξε:
«Για αυτό θα υπάρξει και η συνάντηση του Μονάχου ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την κρίση στην καρδία της, στην Συρία, επιτυγχάνοντας μια πολιτική λύση ώστε να πάψει η προσφυγική ροή».





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου