Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Δικαίωμα σύνταξης σε οφειλέτες!

Εως τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά χρωστάνε

Δικαίωμα συμψηφισμού δίνει ο ΟΑΕΕ σε οφειλέτες - ασφαλισμένους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να βγουν στη σύνταξη, ανάμεσα στο χρέος που έχουν δημιουργήσει προς το Ταμείο και στην καταβαλλόμενη σύνταξή τους. Προϋπόθεση όμως είναι να υποβάλουν αίτηση χορήγησης σύνταξης έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο συμψηφισμός θα μπορεί να γίνει με αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις, αρκεί ο ασφαλισμένος οφειλέτης να μην έχει δημιουργήσει χρέη άνω των 25.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη διάταξη (ν. 4331/2015, άρθρο 38) τονίζεται ρητά ότι για να γίνει ο συμψηφισμός θα πρέπει ο ασφαλισμένος να μην οφείλει εισφορές πάνω από 55 μηνιαίες συντάξεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα κατώτατα όρια ανά κατηγορία σύνταξης του Ταμείου.

Εάν μετά τον συμψηφισμό υπάρχει και άλλο υπόλοιπο οφειλής, τότε θα γίνεται εκ νέου παρακράτηση στις συντάξιμες αποδοχές, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που σύμφωνα με την ίδια διάταξη δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60, δηλαδή η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε έτη. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτήν την περίπτωση είναι η οφειλή να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ υπολογίζουν ότι ανέρχονται σε περίπου 5.000 οι οφειλέτες που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η συνταξιοδοτική απόφαση δεν εκδίδεται πριν από την πάροδο τουλάχιστον 18 μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Τα κέρδη

Με τον τρόπο αυτόν ο ΟΑΕΕ κερδίζει από τη μη καταβολή της σύνταξης, που συμψηφίζεται με τα χρέη του οφειλέτη, άρα μειώνεται η μηνιαία δαπάνη του Ταμείου για συνταξιοδοτήσεις. Παράλληλα, μειώνονται τα χρέη προς τον οργανισμό. Την ίδια στιγμή οι οφειλέτες κατορθώνουν να συνταξιοδοτηθούν και να ξεχρεώσουν την οφειλή τους. Ο ΟΑΕΕ γνωρίζει ότι στους ασφαλισμένους που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι έως και πέντε έτη, αδυνατώντας να συνταξιοδοτηθούν αλλά και να ξεχρεώσουν την οφειλή τους.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους σύνταξης, που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία, ώσπου να λάβουν το σύνολο της σύνταξής τους να μπορούν να εισπράττουν μηνιαίο ποσό 360 ευρώ, χωρίς όμως δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης. Το ποσόν αυτό θα συμψηφιστεί με τις αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις. Με δήλωσή τους οι συνταξιούχοι μπορούν να παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης του ανωτέρω ποσού κατά την περίοδο αναμονής έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της διοίκησης του ΟΑΕΕ ήταν να ισχύει το δικαίωμα ένταξης σε αυτήν την ειδική ρύθμιση έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Με παρέμβαση της τρόικας όμως περιορίστηκε το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ως το τέλος Σεπτεμβρίου.





freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου