Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αμερικανικό Πεντάγωνο: "Η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία - Δεν έχουμε καμία ΝΑΤΟική συμβατική υπεροχή" (vid)

του Βασίλη Καπούλα
Ανησυχία επικρατεί στο Αμερικανικό Πεντάγωνο σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή μετά και την επιβεβαιωμένη πλέον ρωσική βάση και την είσοδο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Για το λόγο αυτό Αμερικανοί επιτελείς έχουν προβεί σεμελέτες με άκρως ανησυχητικά στοιχεία για αυτούς:
 
Η ρωσική συμβατική δύναμη έχει εκσυγχρονιστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει πλέον αμερικανική και γενικά ΝΑΤΟική συμβατική εναέρια ανωτερότητα (πυρηνική δεν είχαν έτσι και αλλιώς) με αποτέλεσμα να θεωρούν πιθανό ένα ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων Α2/D2 σε περιοχές κρίσεων όπως η Συρία!
 
Στην παραδοχή αυτή προέβει ο Στρατηγός της US Air Force (USAF) και διοικητής της πολεμικής αεροπορίας σε Ευρώπη και Αφρική, Frank Gorenc,κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμπόσιου της Πολειμικής Αεροπορίας στις 14 Σεπτέμβρη!
 
"Έχουν κλείσει το κενό" παραδέχτηκε και ο Gen Gorenc, ο Αρχηγός της  Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης.
 
"Το πλεονέκτημα που είχαμε στον αέρα, μπορώ έντιμα να πώς ότι έχει εξαλειφθεί" πρόσθεσε. "Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η ικανότητα τους να δημιουργήσουν περιοχή απαγόρευσης πτήσεων (anti-access/area denial A2/AD)."
 
Από τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, η Ρωσία ξεκίνησε ένα "τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού", είπε ο Gen Gorenc said. "Έμαθαν πολλά και έκαναν κινήσεις για να κλείσουν το ασύμμετρο πλεονέκτημα από την ποιοτική υπεροχή της δικιάς μας Αεροπορίας, το κατάφεραν"
 
Ο Gen Gorenc ανησυχεί ειδικά για τις δύο A2/AD ζώνες οι οποίες θα μπορούσα να εφαρμοστούν σε διαφορετικά μέρη όπως σε κάποιους διάδρομους του Καλίνιγκραντ που εκτείνονται μέχρι την Πολωνία αλλά ακόμη και στη Συρία!
 
Οι ξαφνικές παραδοχές και οι μελέτες σχετικά με την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ δεν ειναι τυχαίες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, "η Ρωσία έστειλε μαχητικά στη Συρία για να εκμηδενίσει το πλεονέκτημα των ισλαμιστών κυρίως των οργανώσεων Dzhabhat en-Nusra και του ISIL" 
 
Οι έντονες ανησυχίες στην ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι οι ισλαμιστές αντάρτες από διάφορες κατευθύνσεις, έχουν κλείσει τις οδικές διόδους προς την πόλη Χάμα, παίρνοντας στην συνέχεια  τον έλεγχο και της κομβικής πόλης του Idlib. Επίσης, υπήρχε η σοβαρή απειλή καταλήψεως της πόλης Deraa, η οποία θα σφράγιζε αναγκαστικά και την μοίρα της Δαμασκού.
 
Η ίδια πηγή προσθέτει: "η συνεχής υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης από περιφερειακές χώρες γύρω από τη Συρίας, υπό την ηγεσία της Τουρκίας έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε  θέσει η Μόσχα . Η απώλεια της Idlib δεν θεωρείται καταστροφή, αλλά η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει να αιωρείται η  απειλή των Τζιχαντιστών εναντίον της βάσης της στην Ταρτούς, και των χιλιάδων Ρώσων πολιτών  που εργάζονται σε αυτήν".
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια μιας μυστικής συνάντησης με τον Ιρανό διοικητή της δύναμης Αλ-Quds Force των Φρουρών της Επανάστασης, Στρατηγό Sulejmani, «επανέλαβε» ότι η Ρωσία δεν θα προδώσει τους πιστούς συμμάχους της τα τελευταία 55 χρόνια, και δεν πρόκειται να επιτρέψει την επανάληψη του λιβυκού σεναρίου στην Συρία.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, Λαβρόφ και Sulejmani έδειξαν αμοιβαία κατανόηση και προσήλωση στο κοινό πολεμικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία θα παρέχει την αναγκαία εναέρια κάλυψη σε ολόκληρη την συριακή επικράτεια που ευρίσκεται υπό τον έλεγχο της Συριακής κυβέρνησης, ενώ το Ιράν θα παρέχει την εκπαίδευση, προμήθειες και την δράση των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων. Οι δυνάμεις της Τεχεράνης μαζί με τον  συριακό  στρατό, τους σιίτες εθελοντές, τις δυνάμεις της "συριακής εθνικής αυτοάμυνας" και την «Χεζμπολάχ»θα αποτελέσουν το αντίπαλο δέος . Επιπλέον, η Ρωσία θα παράσχει όλον τον σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνα της Συρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «επιβίωση του παίκτη-κλειδή στη συριακή εξίσωση ».
 
Η εμφάνιση μιας ισχυρής δύναμης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, θα βάλουν τέλος στην ανομία που διαπράττει το Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούν  πλέον να βομβαρδίζουν «ατιμώρητοι»  τις συριακές βάσεις, διότι  είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση, κατά την οποία ο Ισραηλινός Στρατός θα «ζητήσει την άδεια» για  αεροπορικές επιχειρήσεις  από το Κρεμλίνο!
 
Αλλά αυτό που προβληματίζει το Ισραήλ είναι πως θα αντιμετωπίσει μια αντιαεροπορική άμυνα που θα είναι 100% ρωσοποιημένη!
 
Τέλος, ο Qasem Soleimani, Διοικητής της δύναμης Quds Force, των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, επισκέφτηκε τη Μόσχα για δεύτερη φορά. Ο Soleimani συντονίζει την Ιρανική εκστρατεία κατά του ISIS και των υπόλοιπων ισλαμιστικών ομάδων που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Σκοπός της επίσκεχης του ήταν να συντονίσει τις Ρωσο-Ιρανικές συνάμεις τη στιγμή που το Ιράν έστειλε ειδικές δυνάμεις για να πολεμήσουν στο πλευρό της Χεζμπολάχ  στη πόλη Zabadani στη Συρία!
 
Μέχρι τώρα οι μόνες Ιρανικές ομάδεςπου είχαν σταλεί και ήταν γνωστό ήταν οι Basij, μια παραστρατιωτική ομάδα
 
Ο Soleimani επίσης συνομιλεί με τους Ρώσους για την μεταφορά των S-300 στο Ιράν!
 
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου