Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ψηφίζει «ναι» στα μέτρα, «όχι» σε συγκυβέρνηση

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Με τη φράση «ψηφίζουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ», οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να πουν «ναι» απόψε στο πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα συζητηθεί στη Βουλή.

Ψηφίζει «ναι» στα μέτρα, «όχι» σε συγκυβέρνηση
Ανάλογη θα είναι και η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δεύτερο και τελευταίο -σε αυτήν τη χρονική στιγμή- «πακέτο» μέτρων που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι με αυτήν τη στάση στέλνει σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η ΝΔ ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη στη χώρα και ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους ή διαφωνιών στους χειρισμούς που έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».
Για τον κ. Μεϊμαράκη δεν τίθεται αυτήν την ώρα θέμα συμμετοχής της ΝΔ στην κυβέρνηση, καθώς βασική του θέση είναι πως την ευθύνη για την υλοποίηση των μέτρων την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είχαν επίσης και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
Πολλοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν δε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν και σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, μετά τις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν (σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα), καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει το μέγεθος των διαρροών που θα υπάρξουν από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Χθες, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Βουλή, αφού επεσήμανε ότι «η ΝΔ θα ψηφίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», συμπλήρωσε: «Το "ναι" της ΝΔ είναι χωρίς συναλλαγή».
Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η ΝΔ δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους περισσότερους εκ των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Περιμένουν εξελίξεις
Ωστόσο, παρά την κοινοβουλευτική στήριξη που θα παράσχει η ΝΔ, στελέχη της επιμένουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο '15 δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των όσων θα ψηφιστούν.
Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμεί εκλογές, καθώς τις θεωρεί μια καταστροφική επιλογή για τη χώρα αυτήν τη στιγμή, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι κάτι που δεν το συζητούν και στις συσκέψεις αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που έχουν οι βουλευτές της. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο κ. Μεϊμαράκης, προσέθεταν τα ίδια πρόσωπα, είναι να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ θα στηρίξει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας προς την ΕΕ. «Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τίποτε άλλο», κατέληγαν οι βουλευτές της ΝΔ.






phgh:imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου