Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Αντίθετα με την παράταση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΛΕΝΕ ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ


Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο μίας ενδεχόμενης συμφωνίας, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι ο Αλ. Τσίπρας θα δυσκολευτεί νε περάσει μία επώδυνη συ
Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο μίας ενδεχόμενης συμφωνίας, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι ο Αλ. Τσίπρας θα δυσκολευτεί νε περάσει μία επώδυνη συμφωνία από τη Βουλή

Του Δημήτρη Τσιούφου
Προβληματισμός επικρατούσε χθες στα ηγετικά κλιμάκια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς κοινή ήταν η εκτίμηση ότι θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία από μια ενδεχόμενη εννεάμηνη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα εξέφραζαν την ανησυχία τους για τα μέτρα που θα συνοδεύσουν μια συμφωνία με τους δανειστές και τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσουν.
Ο Αντ. Σαμαράς σε συσκέψεις με συνεργάτες του και κομματικά στελέχη, παρά την πρόοδο που υπήρξε στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εταίρους, εξακολουθεί να εμφανίζεται ανήσυχος την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επισημαίνει ότι μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος θα επιτείνει την ύφεση και την οικονομική ασφυξία.
Στις συνομιλίες του εκτιμά ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, αυτή πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή και πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιηθεί, αφού όπως σημειώνει «υπάρχουν ακόμη και υπουργοί που δεν θέλουν μια συμφωνία και θα αρνηθούν να την εφαρμόσουν».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη», σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ούτε η διαμόρφωση μιας άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, αν ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την ψήφιση μιας συμφωνίας από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στη Λ. Συγγρού αποτύπωσε ο Κ. Καραγκούνης, επισημαίνοντας πως «όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτείνει εννεάμηνη παράταση του μνημονίου, δηλαδή, χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας». Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, πρόσθεσε, «θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό. Αλλά στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννέα μήνες». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι «επεκτείνουν τον αργό θάνατο της οικονομίας. Ζητούν άλλους εννέα μήνες επέκταση του μνημονίου, που έλεγαν πως θα καταργήσουν και ετοιμάζουν φοροκαταιγίδα».
Το Ποτάμι << Ριζικά αντίθετο με την παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας, εμφανίστηκε με ανακοίνωσή του και το Ποτάμι, τονίζοντας πως «παράταση του μνημονίου για άλλους εννέα μήνες σημαίνει παράταση του μαρτυρίου. Σημαίνει ακινησία, χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο -ίσα ίσα για να πληρώνονται οι δόσεις- μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων και επιστροφή στα πρώτα μνημονιακά χρόνια».
Αναφορικά με την εντατικοποίηση των συνομιλιών που συμφωνήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, το Ποτάμι υποστηρίζει ότι αυτή «μαρτυρά την απουσία σχεδίου και στόχου της κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως «η αβεβαιότητα απειλεί να σκοτώσει και τα εναπομείναντα ζωντανά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας».
Το ΠΑΣΟΚ
Εφικτή αλλά βλαπτική για τη χώρα, χαρακτήρισε την επικείμενη παράταση και ο Ευάγγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας παρά ταύτα πως «θέλω να ελπίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία». Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το αν θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να ξεπεράσει τα εσωτερικά του μέτωπα, λέγοντας «δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτή την ατέρμονα διπλή διαπραγμάτευση που κάνει, γιατί η διαπραγμάτευση με την κ. Μέρκελ, με τον κ. Ολάντ είναι ένα μέρος της διαπραγμάτευσης, το πιο εύκολο. Το πιο δύσκολο διεξάγεται εδώ στην Αθήνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Αρνητικός με το ενδεχόμενο παράτασης εμφανίστηκε και ο Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ τόνισε πως αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εισηγηθεί την καταψήφιση της συμφωνίας, αν αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο της 47σέλιδης πρότασης της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Αντιθέτως η συνυποψήφιά του, Φ. Γεννηματά επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί για τη στάση του, αφού προηγουμένως δει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

phgh:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου