Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Στήριξη του λαού ζητεί ο πρωθυπουργός μετά τη νέα εμπλοκή



Share Button
Στον «αέρα» βρίσκεται και πάλι η διαπραγμάτευση, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες και την απόφαση του ΔΝΤ να αποσύρει τα τεχνικά του κλιμάκια.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επέτρεψε σύσσωμη στην Αθήνα, καθώς διαπίστωσε ότι η επιδίωξή της για ενιαία συμφωνία που θα λάμβανε υπ’ όψη της το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά εννέα μήνες δεν γίνεται αποδεκτή.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας πήγε κατευθείαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ώστε να παραστεί στην εορταστική εκδήλωση για την επαναλειτουργία της.
Στις δηλώσεις του έστειλε μηνύματα και για τη διαπραγμάτευση, ζητώντας στήριξη από τους πολίτες: «Αγωνιζόμαστε διαπραγματευόμενοι. Οσο στηρίζει ο λαός, η κυβέρνηση θα κρατάει δυνατά για τα αιτήματα του ελληνικού λαού. Για μια συμφωνία που δεν θα είναι απλά συμφωνία, αλλά μια λύση που θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, με αναπτυξιακή λογική και θα δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε δύο φορές στους παρευρισκομένους ότι «όσο στηρίζει ο λαός, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού», θέλοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση βασίζεται στη στήριξη του κόσμου.
Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έγινε ολοφάνερη μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χθες στις Βρυξέλλες, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν πήγε καλά, αφού από τον κ. Τσίπρα ζητήθηκε, σχεδόν τελεσιγραφικά, να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ακολούθησε η ανακοίνωση του ΔΝΤ, ότι αποσύρει τα τεχνικά του κλιμάκια από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ταμείου, κ. Τζέρι Ράις, αυτό έγινε επειδή η ελληνική πλευρά επεδίωξε διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο χωρίς τη συμμετοχή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και λόγω των διαφορών που συνεχίζουν να χωρίζουν τους θεσμούς από την Αθήνα σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, το ασφαλιστικό και το χρηματοδοτικό ζήτημα. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν, ότι από τις διαπραγματεύσεις αποχώρησε και το κλιμάκιο της ΕΚΤ, καθώς η ελληνική αποστολή είχε επιμείνει, να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν θέλησε να δημιουργήσει εικόνα εμπλοκής: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ ότι η «ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα» και πρόσθεσε ότι θα «θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».
Σε ότι αφορά την αποχώρηση του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές περιορίζονταν να σχολιάσουν ότι η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανυποχώρητη στη χθεσινή διαπραγματευση ως προς το ότι δεν υπογράφει καμία συμφωνία αν δεν υπάρξει ρητή αναφορά στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Επίσης απορρίπτει την πρόταση των δανειστών για «κλιμακωτή» διάρθρωση της 9μηνης παράτασης, που σημαίνει ότι θα υπήρχαν αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις κάθε δύο μήνες .
– Τσίπρας: Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές

phgh:enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου