Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα από την Πρωτοχρονιά



Με συγκέντρωση αποδείξεων μέσα από χρήση πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών θα χτίζεται από 1η Ιανουαρίου το αφορολόγητο σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.
aforologito-mono-me-plastiko-xrima-apo-tin-prwtoxronia


Με συγκέντρωση αποδείξεων μέσα από χρήση πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών θα χτίζεται από 1η Ιανουαρίου το αφορολόγητο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σταδιακά όλες οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος, από το επόμενο έτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και συνεπώς την έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ,θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω τραπεζικού συστήματος.
Το ίδιο θα ισχύει και για τις φοροαπαλλαγές για γιατρούς και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό σημαίνει ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, εξετάζεται για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ. Δηλαδή, το όριο των 500 ευρώ καταργείται.
Το μέτρο αυτό είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις ανέφερε ότι θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα, αν και παραδέχτηκε το νομικό κενό που υπάρχει για τα μηχανάκια POS ώστε να επιβληθεί η χρήση τους από κάθε επαγγελματία.
Σημείωσε ότι εάν το υπουργείο έλεγε ότι θα ήταν υποχρεωτικό από την αρχή του χρόνου, τεχνικά θα ήταν ανέφικτο γιατί θα υπήρχε η περίπτωση η τράπεζα να τους πάρει ο,τι έχουν στο μηχάνημα από εισπράξεις.
Προανήγγειλε ότι θα δοθούν κίνητρα παράλληλα με τα υποχρεωτικά μέτρα για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος ενώ θα εξαιρεθούν από την ανάγκη αυτή για το αφορολόγητο οποιοαδήποτε δαπάνη έχει γίνει με άλλο τρόπο εκτός και αν πρόκειται για ηλικιωμένους ανθρώπους ή για ανθρώπους που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να μαζεύει αποδείξεις το 2015 για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


















http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου