Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Τόσο πολύ φοβούνται την Αρκούδα; Το ΝΑΤΟ ενισχύει την αεράμυνα της Τουρκίας!


nato_turkey
Πόσο τρομάζει τις ΗΠΑ και τα τσιράκια τους στο ΝΑΤΟ η ρωσική υπερδύναμη; Γι’ αυτό στέλνουν στρατιωτική ενίσχυση στην Τουρκία, ή μήπως αποφάσισαν ότι ο Ερντογάν χρειάζεται… μπέιμπι σίτερ και πρέπει κάποιος να τον προσέχει;
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Παρασκευή να στείλουν αεροσκάφη και πλοία στην Τουρκία για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Άγκυρας στα σύνορά της με τη Συρία, είπε ο επικεφαλής της συμμαχίας, μια δέσμη μέτρων που αποσκοπεί, εν μέρει στην αποφυγή περισσότερων καταρρίψεων ρωσικών αεροπλάνων.
Οι απεσταλμένοι στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου ενέκριναν το σχέδιο και θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν τι στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία θα στραλούν στην Τουρκία, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο Reuters, τονίζοντας ότι είναι ένα αμυντικό μέτρο.
«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων διασφάλισης για την Τουρκία με βάση της ασταθή κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αν και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και τις εναέριες επιδρομές της.
Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ήδη μια τρομερή αεροπορική δύναμη, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι η συμμετοχή της συμμαχίας είναι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε επανάληψης της κατάρριψης ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει AWACS αεροσκάφη παρακολούθησης του ΝΑΤΟ και αυτό που ο Stoltenberg περιέγραψε ως «ενισχυμένη αστυνόμευση του αέρα συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας», καθώς και πλοία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο που παρέχονται από τη Γερμανία και τη Δανία και ασκούνται στην περιοχή.
Ερωτηθείς εάν αυτή η απόφαση ελήφθη σχετικά με τη διαχείριση του εναέριου χώρου της Τουρκίας με μεγαλύτερη προσοχή από ό, τι η Άγκυρα έχει κάνει στο παρελθόν, ο Stoltenberg δήλωσε: «Αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη επίγνωση της κατάστασης … περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη προβλεψιμότητα και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και επίσης θα μειώσει τις εντάσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ενώ σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν αμφισβητούν την εκδοχή της Άγκυρας των γεγονότων, είναι επίσης διατεθειμένοι να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία για την αποφυγή επεισοδίων που θα μπορούσαν να φουντώσουν από την επιθετική ρωσική περιπολία των εναέριων συνόρων της συμμαχίας γύρω από την Τουρκία, τις χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.
Διπλωμάτες είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί βρίσκονται στη δύσκολη θέση να προτρέπουν την Άγκυρα να κάνει περισσότερα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της σφράγισης ενός τμήματος των συνόρων που διασχίζεται από μαχητές και λαθρέμπορους πετρελαίου – ενώ την ενθαρρύνει να αποφύγει περαιτέρω επεισόδια με τη Ρωσία και να κρατήσει ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Ανησυχούμε για την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, και ανέφερε ότι ελπίζει πως το ΝΑΤΟ θα μπορέσεο να επαναλάβει το ίδιο είδος αεροπορικής αστυνόμευσης που γίνεται στις χώρες της Βαλτικής, «χωρίς συμβάντα και ατυχήματα».
REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου