Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Deutsche Bank – Έτοιμη να σκάσει η «φούσκα» – φόβοι νέας… Lehman Brothers

Deutsche Bank

ΣΚΑΕΙ Η «ΦΟΥΣΚΑ»…
Πλήγμα αποτελούν για την παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών (IPO), αλλά και τις προθέσεις των επενδυτών, η απότομη μεταβολή της αγοράς και η αναστολή νέων εγγραφών στην Κίνα, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ «EYGlobal IPO Trends: 2015 Q3».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μετά από την εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα του β΄ τριμήνου του 2015, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου οι δημόσιες εγγραφές ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους. Στις δε ανεπτυγμένες αγορές, οι δημόσιες εγγραφές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς, αν και, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως διαμορφώθηκε στις 192 κατά το γ΄ τρίμηνο, κατά 55% μειωμένος σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια «βούλιαξαν» κατά 75%, σε 17,9 δισ. δολ. Στο σύνολο του εννεάμηνου, ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε οριακά κατά 2%, ωστόσο τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της κάμψης των κινεζικών δημόσιων εγγραφών, καθώς και της συνεχιζόμενης στροφής προς μικρότερα, μεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχέδια.
Όπως σημειώνει η ΕΥ, με τη μεταβλητότητα των αγορών να ανέρχεται τον Αύγουστο σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2011, οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν υποτονικές κατά το γ΄ τρίμηνο. Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών που χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Venture Capitals) και εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (Private Equities) μειώθηκε κατά 62%, σε 26, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια διαμορφώθηκαν κατά 89% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, στα 4,9 δισ. δολ., με την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνουν τη μεγαλύτερη κάμψη.
Η Νοτιοανατολική Ασία συνέχισε να κυριαρχεί στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, με 466 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια 57,8 δισ. δολ. στο πρώτο εννεάμηνο. Ωστόσο, σημειώθηκε μια απότομη συρρίκνωση κατά το γ΄ τρίμηνο, με μόλις 101 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια 8,4 δισ. δολ. στην περιοχή, έναντι των 218 δημοσίων εγγραφών, αξίας 34,9 δισ. δολ., του β΄ τριμήνου. Σε ετήσια βάση, καταγράφηκε πτώση 25% ως προς τον αριθμό και 43% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.
Ωστόσο, ακόμη και σε ένα έτος κατά το οποίο ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών τους μειώθηκε κατά 37% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 67% κατά το πρώτο εννεάμηνο, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση στις δημόσιες εγγραφές κατά το γ΄ τρίμηνο, με 32 πράξεις, από τις οποίες αντλήθηκαν 4,9 δισ. δολ.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου