Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ελληνικό χρέος, ΔΝΤ, Γερμανία: Επέκταση και υποκρισία


Caption:The Greek flag (R) and a towel depicting a 200 Euro banknote hang outside a kiosk in Athens, on March 22, 2015. The German Chancellor Angela Merkel will receive Greece's radical left-wing Prime Minister Alexis Tsipras, who has blamed her insistence on tough austerity for his country's 'humanitarian crisis' of poverty and mass unemployment. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
Το Eurogroup συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό γεγονός φαίνεται να έρχεται.
Οι τελευταίες αναφορές δεν είναι αισιόδοξες, αλλά αυτό φαίνεται αναπόφευκτο με μια συμφωνία που δεν είχε πολλές πιθανότητες από την αρχή.
Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι μόνο δύο αυτή τη στιγμή: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, χωρίς το ΔΝΤ, είναι βασικά η Γερμανία που δίνει τον τόνο.
Το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει για το τρίτο πακέτο διάσωσης, καθώς εξακολουθεί να επιμένει σε κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση και όπως όλοι γνωρίζουν, το χρέος είναι απλά μη βιώσιμο. Το έχει ήδη πει ξανά και ξανά, με τη συζήτηση για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, να «ίπταται» στο 200% και νέες κουβέντες για περικοπή του χρέους αξίας 100 δις €.
Το γερμανικό κοινοβούλιο είχε υποσχεθεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε τελικά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πλησιάζει.
Εν τω μεταξύ, το γνωστό τέχνασμα, θα χρησιμοποιηθεί για άλλη μια φορά: επέκταση και υποκρισία. Η συζήτηση για το χρέος έπρεπε να έρθει μετά την πρώτη αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση ορίστηκε να γίνει κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, ή τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, οι φρέσκιες αναφορές μιλούν για «όχι πριν από τον Δεκέμβριο» και η Ελλάδα κατηγορείται για την εφαρμογή μόνο του ενός τρίτου των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα μπορεί να είναι εν μέρει υπαίτια, αλλά φαίνεται ότι η Γερμανία παίρνει το γλυκό χρόνο της στην αναβολή της συζήτησης για το μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο: την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει μια σύγκρουση με το ΔΝΤ.
Τα ελληνικά ζητήματα δεν επηρεάζουν το ευρώ τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτή η ιστορία δεν είναι ποτέ πολύ μακριά και η επόμενη κρίση είναι πολύ κοντά.
YOHAY ELAM, FOREX NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου