Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Σοβαρή εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξαιτίας των ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία

Η αμερικανική πρεσβεία εξακολουθεί να πιέζει την Ελλάδα να κλείσει το FIR

της για τα ρωσικά αεροσκάφη που, ήδη, καθημερινώς, από την αρχή του μηνός,

 πετούν προς Συρία.



Ασφυκτικές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις ΗΠΑ για να κλείσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν προς τη Συρία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι ο επίσημος παραλήπτης των αμερικανικών πιέσεων, διαρρέει ότι «το αμερικανικό αίτημα εξετάζεται», πλην όμως, η Ελλάδα έχει ήδη δώσει άδεια για υπερπτήσεις στα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία ήδη από 1ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν καθημερινώς πτήσεις προς τη Συρία. Να σημειωθεί πως η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη της μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι αμερικανοί –ανεπισήμως- κάνουν λόγο για μεταφορά εξοπλισμού προς το καθεστώς Άσαντ, καθώς και ρώσων κομμάντος.
Το ρωσικό αίτημα υποβλήθηκε στις ελληνικές Αρχές στο τέλος Αυγούστου και έγινε δεκτό. Με αυτό η Μόσχα ζητούσε να επιτραπούν πτήσεις από την 1η έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Έως τώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καθημερινές είναι οι ρωσικές υπερπτήσεις, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός τους. Άρα, καθίσταται σαφές ότι το πρώτο διάστημα θα πραγματοποιηθεί –αν δεν έχει γίνει κιόλας- ο μεγαλύτερος όγκος των πτήσεων.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι η είδηση περί αμερικανικών πιέσεων στην Αθήνα, βγήκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti, με τον τίτλο: «Η Ελλάδα αρνείται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις». Λίγο μετά, το ελληνικό ΥΠΕΞ, για να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, διέρρεε «ξερά» ότι απλά «εξετάζεται το αμερικανικό αίτημα» και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είναι ότι και μέσα στο καλοκαίρι, έγιναν, με την έγκριση της προηγούμενης κυβέρνησης, αρκετές πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία.
Οι Ρώσοι επιλέγουν το «δρομολόγιο» από το FIR Αθηνών, κυρίως διότι είναι το πλέον ασφαλές. Μπορούν να πετάξουν και από την Τουρκία, αν και ο εναέριος χώρος εκεί (Τουρκίας – Συρίας) είναι επικίνδυνος. Και το πιο σοβαρό: Η Τουρκία στο παρελθόν έχει αναγκάσει σε προσγείωση ρωσικό αεροσκάφος, που, σύμφωνα με την Άγκυρα, μετέφερε όπλα στον Άσαντ.
Κρίσιμη περίοδος
Η εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία ότι στέλνει στρατό στη Συρία για να ενισχύσει τον Άσαντ. Το είπε, άλλωστε, προ ημερών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρρυ, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο τελευταίος, βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε ότι η Ρωσία απλά ενισχύει με προσωπικό τη ναυτική βάση της, στην Ταρτούς της Συρίας.
Ταυτόχρονα, στα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και στα social media, εμφανίζονται ολοένα περισσότερες πληροφορίες για ενεργή συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων στις μάχες κατά του ISIS. Μάλιστα, προ ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας πάρα πολλές φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει μαζικά σε ρωσικές ιστοσελίδες social media, ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία.
Οι Ρώσοι είναι κιόλας στη Συρία;
Σύμφωνα με αντιπολιτευτικά –στον Πούτιν- ρωσικά ΜΜΕ, σε τουλάχιστον μια περίπτωση, στην πόλη Λατάκια, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παίρνουν μέρος σε μάχες, στο πλευρό των μονάδων του Ασσαντ. Να σημειωθεί πως στις 12 Αυγούστου, το site της συριακής αντιπολίτευσης, Syria.net, έκανε λόγο για Ρώσους στις μάχες στη Λατάκια. Κάτι, στο οποίο αναφέρθηκε και η εφημερίδα The Times, στις 3 Σεπτεμβρίου. Στις 21 Αυγούστου είδαν το φως της δημοσιότητας στα social media φωτογραφίες του ρωσικού πλοίου, «Νικολάϊ Φίλτσενκοφ», με στρατιώτες και εξοπλισμό, να περνά τον Βόσπορο με κατεύθυνση τη Συρία.
Την ίδια περίοδο, το ισραηλινό site, Ynet, δημοσίευσε πληροφορίες από «ανώνυμους, Δυτικούς διπλωματικούς κύκλους», ότι η Ρωσία ξεκινάει ανοικτά να ενισχύει το καθεστώς Άσαντ, και μάλιστα ότι έχει μεταφέρει στη χώρα στρατιώτες, εξοπλισμό, μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα. Την ίδια περίοδο, η συριακή εφημερίδα (όργανο του Ασαντ) έγραφε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει στην πόλη Ντζάμπα, νότια της Λατάκιας, στρατιωτική βάση, που θα προστεθεί στην υπάρχουσα, ναυτική, στην Ταρτούς. Κύκλοι της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι εκεί υπάρχουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδει ότι ρωσικές δυνάμεις παίρνουν μέρος στις μάχες στη Συρία, ενώ, ενδιαφέρον έχει, ότι το ΝΑΤΟ έως τώρα σιωπά. Ρώσοι αναλυτές και δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι, εάν πράγματι οι ρωσικές δυνάμεις είναι στη Συρία, αυτό θυμίζει τη μέθοδο του «υβριδικού πολέμου» που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην περίπτωση της Ουκρανίας (Ανατολική Ουκρανία). Πολύ περισσότερο, ότι η είσοδος στη Συρία δεν αποτελεί παρά ένα νέο «σχέδιο υβριδικού πολέμου» της Μόσχας.
Ενόψει της γενικής συνέλευσης στον ΟΗΕ
Στις 15 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα πάρει μέρος και ο Βλαντιμήρ Πούτιν. Είναι η πρώτη στα τελευταία δέκα χρόνια, στην οποία θα μετάσχει (!). Κατά εκτιμήσεις στον ρωσικό Τύπο, με την ανοικτή εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, ο Πουτιν θέλει, ενόψει της γενικής συνέλευσης, να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους στη μάχη για την εξόντωση του ISIS. Πολύ περισσότερο, ότι είναι η μοναδική, η οποία διαθέτει επιτόπου επίγειες δυνάμεις, αλλά και αεροπορικές, και μπορεί να εκτελέσει την αποστολή, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις άλλες Δυτικές δυνάμεις, οι οποίες διστάζουν να στείλουν εκεί χερσαίες δυνάμεις.
Ο Ρωσία θέλει να δείξει ότι στην πράξη, και στο πεδίο της μάχης, διαμορφώνει μια νέα συμμαχία δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών (π.χ. με τον Άσαντ που τελευταία έχει πετύχει νίκες, την «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου), ενισχύοντάς τες με σοβαρά οπλικά συστήματα. Εκτός των άλλων, ως αιχμή του δόρατος για τις χερσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν. Γι’ αυτές τις «υπηρεσίες» της προς τη Δύση, η Ρωσία θα μπορούσε να αποσκοπεί σε ανταλλάγματα στο ουκρανικό ζήτημα και στην άρση του Δυτικού εμπάργκο.


antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου