Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ… ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΚΥΠΡΟΣ…


ΚΥΠΡΟΣ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κύπρος παρακολουθώντας το ελληνικό στόρι ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική διασύνδεση Κύπρου–Ελλάδας έχει μειωθεί μετά την πώληση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013, εντούτοις, οι παρενέργειες από τυχόν Grexit δεν μπορεί να μην επηρεάσουν την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρεοκόπησε λόγω των σημαντικών επενδύσεων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012, όλες οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια. Η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, δεν έχουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, ούτε κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα βιβλία τους, για να φοβούνται από τις εξελίξεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθούν παρενέργειες και κραδασμοί στην Κύπρο από τυχόν «ατυχήματα» που θα συμβούν επί ελληνικού εδάφους.
Το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα, όπως και οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να μην προετοιμάζονται για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Η Κεντρική Τράπεζα, φέρεται να κάνει ασκήσεις επί χάρτου βαδίζοντας σε πανευρωπαϊκό σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου