Και δυστυχώς κάποιοι ή επίτηδες κοιμίζουν τον ελληνικό και κυπριακό λαό ή είναι αφελείς ή...Το τελευταίο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε.
Γιατί το λέμε αυτό;
Η Κύπρος μπορούσε να βγάλει NAVTEX πριν την Τουρκία και να προχωρήσει κανονικά το γεωτρύπανο της ΕΝΙ «καταλαμβάνοντας» ουσιαστικά τον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο. Ομως κανείς δεν το έκανε και η Τουρκία το έκανε πρώτη και προχώρησε.
Γιατί; Δεν το σκέφτηκαν; Είναι ανίκανοι;
Ας βγουν να πουν όλη την αλήθεια στον ελληνικό και κυπριακό λαό.
Το τεμάχιο 3 εμπίπτει σύμφωνα με την Τουρκία στην υποτιθέμενη ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων.
“Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)”, “δεν έχει σημασία αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα” λένε απειλώντας Τουρκία και Κατεχόμενα.
Δεν είναι δυνατόν να πίστευαν ότι θα βγάλουν τέτοιο θαλάσσιο, ενεργειακό, εθνικό πλούτο τόσο απλά, τόσο εύκολα χωρίς να χυθεία αίμα...
Βλέπουμε τους Κούρδους να μάχονται χωρίς άρματα, χωρίς Ναυτικό, χωρίς Αεροπορία και μας έχουν καταντήσει περίγελο της γης.
Φαίνεται ξεκάθαρα, το λένε άλλωστε και οι ξένοι, πως η Τουρκία επέβαλλε «Ναυτικό αποκλεισμό» στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ.
Φωτογραφίες του SAIPEM 12000, δείχνουν ότι παραμένει «όμηρος» των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι σχετικές φωτογραφίες από δορυφόρο απεικονίζουν και ένα από τα τουρκικά πλοία στην περιοχή, και συνοδεύονται από tweet που αναφέρει ότι η Τουρκία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ.
Προσέξετε τι λέει η Λευκωσία και γιατί είναι τόσο κρίσιμα τα πράγματα...
Δυστυχώς η Ρώμη δεν έδρασε προληπτικά όπως η Γαλλία στα τέλη Ιουλίου του 2017 όταν έστειλε 2 φρεγάτες!
Εξάλλου, η τουρκική αντίδραση πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα όχι αποκλειστικώς και μόνον της ιταλικής αδράνειας, που κατόπιν εορτής η Ρώμη απέστειλε φρεγάτα στην περιοχή, αλλά αφού η Άγκυρα είχε αποστείλει ισχυρές δυνάμεις επιφανείας του στόλου της εκεί, επιβάλοντας άτυπο αποκλεισμό του «3», αλλά και λόγω του ότι θεωρεί πως το εν λόγω τεμάχιο εμπίπτει στην υποτιθέμενη ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων!
Δυστυχώς, η Ρώμη παραγνωρίζοντας τις τουρκικές εγνωσμένες όμως προθέσεις για παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας με κάθε κόστος, αντί να πράξει όπως η Γαλλία, η οποία στα τέλη Ιουλίου του 2017 είχε προληπτικώς αποσπάσει από την ΝΑΤΟϊκή δύναμη σκαφών της UNIFIL για το Λίβανο, δύο φρεγάτες, οι οποίες μάλιστα ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Λάρνακας, πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης και σημαίας γύρω από το γεωτρύπανο της Total, εν τέλει απέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων, αποστέλλοντας κατόπιν εορτής μια φρεγάτης και αφού είχε επιβληθεί ο τουρκικός αποκλεισμός στο «3» και τον στόχό «Σουπιά».
Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει αναλάβει να διενεργήσει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και ότι πλέον είναι πέρα από τον έλεγχο της, ενώ ως γνωστόν το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο, κάτι στο οποίο η τουρκική πλευρά πόνταρε, παίζοντας με τον χρόνο.
Σημειωνεται ότι στην περιοχή του οικοπέδου «3» βρίσκονται πεντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων μια τορπιλάκατος, δύο κορβέτες, μία φρεγάτα και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης τα οποία θα συνεχίζουν να πλέουν εκεί έως και τις 10 Μαρτίου 2018.
Ολα αυτά έχουν επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στην ευρύτερη περιοχή...
hellas press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου