Του Κίμωνα Χαραλάμπους
Έως το 2060 θα κατασκευασθούν νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 230 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με ένα ετήσιο ρυθμό περίπου όσο η δομημένη έκταση της Ιαπωνίας.
Αυτό αναφέρει η νέα διεθνής έκθεση για το 2017 (Global Status Report 2017) της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Κτίρια και τις Κατασκευές (Global alliance for Buildings and Constructions), η οποία δόθηκε και στα ελληνικά, προκειμένου να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες!
Η έκθεση προειδοποιεί ότι, καθώς συνεχώς νέα κτίρια και άλλα έργα κατασκευάζονται αδιάκοπα στην Γη, είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για την Ατζέντα 2030, την οποία έκανε γνωστή στους Έλληνες ο Δημοσθένης Λιακόπουλος.
Με άλλα λόγια η κατανάλωση ενέργειας θα ελέγχεται σε κάθε σπίτι, το οποίο θα μετατραπεί σε «έξυπνο» με ενεργειακό πιστοποιητικό, όπως έχετε προειδοποιηθεί εδώ και τόσα χρόνια μέσα από τα βιβλία και τις εκπομπές του.
Η μελέτη εκτιμά ότι η ενεργειακή ένταση (κατανάλωση ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης) πρέπει να βελτιωθεί κατά 30% έως το 2030, αν ο κατασκευαστικός τομέας θέλει να συμβαδίσει με τους στόχους της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για την Ατζέντα 2030.
Ως εκ τούτου, προτείνεται η αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ελέγχων και συσκευών σε ολοένα πιο «έξυπνα» σπίτια, τα οποία θα είναι διαδικτυακά συνδεδεμένα, κάτι που μπορεί να μειώσει κατά 10% την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.
Ωστόσο, ότι είναι διαδικτυακά συνδεδεμένο θα παρακολουθείται συνεχώς, όλο το 24ωρο.
Οι κατοικίες θα μετατραπούν σε «κελιά παρακολούθησης» μέσα σε πόλεις, στις οποίες θα εισέρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι.
Κι αυτό χάρη στις τεχνολογίες του Ίντερνετ των πραγμάτων, ή αλλιώς Internet of Things (IoT), όρο τον οποίο οι περισσότεροι αγνοούν, παρότι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του.
Με τον όρο Ίντερνετ των πραγμάτων αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις εφαρμογές και τεχνολογίες που συνδέουν μέσω αισθητήρων αντικείμενα τις καθημερινότητάς μας, με ένα δίκτυο υπολογιστών ώστε αυτά τα αντικείμενα, να λειτουργούν αυτόνομα, να μας δίνουν πληροφορίες, να φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνησή μας, κτλ.
Το θα γίνει όμως αν πέσουν στα λάθος χέρια και χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς όπως ο έλεγχος και η παρακολούθηση των ζωών μας;
Εκατοντάδες εκατομμύρια μικροτσίπ θα είναι συνδεδεμένα σε προϊόντα, από μπουκαλάκια χαπιών μέχρι ποτιστήρια, αναφέρουν οι προωθητές του 5G και του ίντερνετ των πραγμάτων. Όπως λένε το 5G θα είναι το αποκλειστικό χαρακτηριστικό των αστικών περιοχών.
Μεταξύ άλλων θα ελέγχουν και την κατανάλωση ενέργειας, καθώς όπως αναφέρεται, σε καταστροφολογικούς τόνους, «τα κτήρια πνίγουν τον πλανήτη».
Η έκθεση - σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας - τονίζει ότι τα κτίρια με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση πρέπει να γίνουν το κατασκευαστικό «στάνταρντ» μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ως παράδειγμα προς μίμηση δίνεται το κτίριο μηδενικής ενέργειας Edge στο 'Αμστερνταμ, που μεγιστοποιεί την πρόσληψη φυσικού φωτός και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί «έξυπνες» τεχνολογίες για την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του.
Αφορμή για όλα αυτά η περιβόητη... «υπερθέρμανση» που προβάλλει συνεχώς ο Ο.Η.Ε., προκειμένου να επιβάλλονται συγκεκριμένες πολιτικές «πράσινων» ΦΟΡΩΝ και άλλων ολοκληρωτικών μέτρων, όπως το προαναφερθέν.
Τα σχόλια δικά σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου