Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Αναθεωρούν προς τα κάτω το "success story" της κυβέρνησης;

Αναθεωρούν προς τα κάτω το "success story" της κυβέρνησης;

Για άλλη μία χρονιά οι στόχοι για "ισχυρή ανάπτυξη" δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται.

Το αναπτυξιακό αφήγημα της πρώτης φοράς αριστεράς μοιάζει να καταρρέει σαν "πύργος από τραπουλόχαρτα", συμπαρασύροντας μαζί του και χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που θα πληρώσουν το "μάρμαρο".
Υπολογίζεται πως η ανάπτυξη της τάξης του 2,7% που προέβλεπε για το 2017 η κυβέρνηση, όχι μόνο αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο, αλλά φαίνεται πως θα πρέπει να ξεχαστεί και για το 2018, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο "κόφτης των μέτρων".

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην...πιο αισιόδοξη πρόβλεψή της για την ελληνική οικονομία, δεν κάνει λόγο για πάνω από 2% συνολική ανάπτυξη το 2017. 
Οι αρνητικές εκπλήξεις πάντως δεν αποκλείονται ως το τέλος του χρόνου, ειδικά μέσα σε κλίμα συνεχούς φοροκαταιγίδας και αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά. Για αυτό εξάλλου και το σχέδιο προϋπολογισμού που ετοιμάζεται ενδέχεται να αφορά μία ανάπτυξη της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ.
Σημείο-κλειδί είναι και πάλι η υπερφορολόγηση, τις επιπτώσεις της οποίας ανέδειξε σε μία δυσοίωνη πλην αληθινή έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κρούοντας πριν μερικές μέρες τον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική οικονομία.
Η τελική "χασούρα" τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 από τις "λανθασμένες αισιόδοξες προβλέψεις" της κυβέρνησης, ανέρχεται σε 20δισ. ευρώ, τα οποία υπάγονται μέσα στο "αναπτυξιακό αφήγημα".
Το ερώτημα πάντως , πέρα από καθαρά θέματα επιβίωσης πλέον των ελληνικών νοικοκυριών, είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά του 2018 πέσουν έξω; 
Σίγουρα πάντως δεν θα επέλθει η περίφημη "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια, που τόσο πολύ προμοτάρει η ελληνική κυβέρνηση. 




el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου