Του Άρη Δημόπουλου
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έγκριτος οικονομικός αναλυτής με τεράστιες γνώσεις, προκειμένου να αντιληφθεί την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η ελληνική κοινωνία από την συστηματική υπερφορολόγηση.
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ζούνε σήμερα, στην Ελλάδα της πρώτης φοράς αριστεράς και των τεσσάρων μνημονίων, κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η περίφημη μεσαία τάξη για την οποία μίλαγε τις προάλλες ο κύριος Τσακαλώτος, εξαϋλώνεται καθημερινά.
Τα στοιχεία είναι τόσο προφανή, που πλέον τα παραδέχονται και μέσα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όταν στις παρακείμενες αίθουσες στελέχη της κυβέρνησης βγαίνουν και μιλάνε για..."θυελλώδη ανάπτυξη και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια".
Το συμπερασματικό κείμενο από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής φτάνει για να βάλει τέλος στο αναπτυξιακό αφήγημα του Μαξίμου:
"Παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τα φορολογικά έσοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Οι υψηλοί συντελεστές - αλλά και οι άλλοι σχετικοί παράγοντες- λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και ενισχύουν την «έξοδο» των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες με πιο φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν".
Με δυο λόγια: "Η παράλογη και παράνομη υπερφορολόγηση των Ελλήνων σκοτώνει την ήδη πληγωμένη οικονομία".
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής...τόλμησε να θυμίσει στο οικονομικό επιτελείο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος "σφαδάζει" από τους υπέρογκους φόρους:
"Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – που στο σύνολό τους ανέρχονται σε € 98,2 δισ., τα οποία οφείλουν 3,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - αυξάνονται με ρυθμό περίπου € 1 δισ. το μήνα. Επίσης, η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο – κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας - αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία".
Την ίδια ώρα στο Μαξίμου μιλούν για νέο "succes story" και θέτουν ως νέο στόχο το καλοκαίρι του 2018! Ως τότε όμως, οι Έλληνες θα πρέπει να συμβιβαστούν με πολλά δισ. καταβολής φόρων κάθε μήνα, αλλά και με την αβεβαιότητα, ιδιαίτερα σε όσους είναι πολύ γενναίοι για να έχουν επιχείρηση στην Ελλάδα του 2017.
Μιας και μιλάμε για υπερφορολόγηση, ας δούμε άλλη μία φορά την θρασύτατη παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την μεσαία τάξη και τους υπερβολικά υψηλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Και μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, οι Έλληνες περιμένουν το...κοινωνικό μέρισμα των Χριστουγέννων:
el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου