Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Αναβιώνει ο Ψυχρός Πόλεμος; Η κίνηση Πούτιν λίγο έξω από τις αμερικανικές ακτές


Αναβιώνει ο Ψυχρός Πόλεμος; Η κίνηση Πούτιν λίγο έξω από τις αμερικανικές ακτές

Ξεκίνησαν να στήνονται τα πιόνια

Ο Ψυχρός Πόλεμος ή "Πόλεμος του Τρόμου" κατά τους ειδικούς δεν αποτελεί πλέον μια ιστορική φάση που σημάδεψε την ανθρωπότητα μέχρι την δεκαετία του '90, αλλά μια σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς οι κινήσεις των δύο υπερδυνάμεων θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τη «μαύρη» εκείνη περίοδο, κατά την οποία ο κόσμος αγωνιούσε για πιθανό πυρηνικό πόλεμο.

Όπως πληροφορούν τα ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται ειδικές πηγές, η Μόσχα ετοιμάζει τη δική της "απάντηση" στη συγκέντρωση νατοϊκών στρατευμάτων λίγο έξω από τα χερσαία σύνορά της, μιας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της στρατιωτικής βάσης στην Κούβα, «μία ανάσα» δηλαδή από τις αμερικανικές ακτές.

Η αναθέρμανση των -παραδοσιακά καλών- σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κούβας έγινε αμέσως μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τη συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του στην αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων και του εμπάργκο στην κυβέρνηση της Αβάνας. Η κίνηση Ομπάμα κρίθηκε από πολλούς ως μία άκρως διπλωματική επιλογή, καθώς με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούσε τόσο την παράνομη μετανάστευση και τον έλεγχο των θαλασσών στην περιοχή, όσο και τον κίνδυνο της Ρωσίας.
Η ρωσική βάση στο νησί ιδρύθηκε το 1962, ως αντίδραση για την τοποθέτηση συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και στην Ιταλία. Η τότε Σοβιετική Ένωση βρισκόταν "μια ανάσα" από τις αμερικανικές ακτές και με το πάτημα ενός κουμπιού, οι πύραυλού της μπορούσαν να φτάσουν ως τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ακόμα και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.
Σήμερα, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται: Η Ουάσινγκτον, μέσω ΝΑΤΟ, τοποθετεί συστήματα βαλλιστικών πυραύλων σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Εσθονία. Η Μόσχα ετοιμάζει «απάντηση» με τη «φυσική» της σύμμαχο στην περιοχή, Κούβα, επιλέγοντας μία λύση που δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για την οργάνωση και την ενεργοποίησή της, σε αντίθεση με τα νατοϊκά στρατεύματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε προκεχωρημένες θέσεις της αχανούς Ευρασίας.
Η ρωσική βάση στην Κούβα έκλεισε το 2002, 11 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν πια είχαν περάσει πολλά χρόνια από το πέρας της ιστορικής περιόδου του «Ψυχρού Πολέμου». Μετά από 15 χρόνια, ο Πούτιν δέχεται έντονες πιέσεις από δύο υψηλόβαθμους συνεργάτες του, προκειμένου να αποφασίσει την επαναλειτουργία της βάσης και τη μεταφορά σύγχρονων συστημάτων στο νησί, πολύ κοντά στις αμερικανικές ακτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι σύμβουλοι πιέζουν τον Ρώσο πρόεδρο να επαναφέρει τον ρωσικό στόλο στις ακτές της Ασίας και ειδικότερα στο Βιετνάμ, προκειμένου να "χτυπήσει" την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στον Ειρηνικό και τον Ινδικό. 


el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου